Kyrkoledare varnar för folkmord i Zimbabwe

ANNONS
|

- Organiserat våld mot individer, familjer och samhällen som anklagats för att kampanja eller rösta på "fel" parti sker över hela landet, sade Zimbabwes kyrkoråd, evangeliska kyrkan och katolska biskopskonferensen i ett gemensamt uttalande i går.

- Vi varnar världen för att om ingenting görs för att hjälpa folket i Zimbabwe kommer vi snart att få se folkmord liknande dem i Kenya, Rwanda, Burundi och andra oroshärdar i Afrika och på annat håll.

Hyllorna gapar tomma i städernas affärer och kyrkoledarna talar nu även om en utbredd hungersnöd på landsbygden.

Kryper under taggtråd

Miljoner har redan flytt landet och tusentals desperata människor lämnar Zimbabwe varje dag, många av dem kryper under taggtråd med små barn på ryggen eller vadar över floden Limpopo för att komma in i Sydafrika.

ANNONS

Gäng lojala med president Robert Mugabe och det styrande partiet Zanu-PF drar fram på landsbygden. Anhängarna med träklubbor i händerna slår metodiskt ner dem som sympatiserar med oppositionen, berättade flera av dem som lyckats ta sig över gränsen till Sydafrika.

- Det var fruktansvärt, sade Sarah Ngewerume till New York Times reporter. Hon var en av dem som lyckats ta sig in i Sydafrika.

Oppositionspartiet MDC uppger att deras anhängare misshandlats och mördats, att hus har bränts ner och tusentals människor blivit hemlösa. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, president Mugabes huvudmotståndare i valet, fortsätter att vädja till FN och omvärlden.

Kyrkoledarna vände sig också till SADC (södra Afrikas samarbetsorganisation, där fjorton länder ingår). Sydafrikas president Thabo Mbeki och de flesta afrikanska ledare har hittills legat lågt när det gällt att kritisera Robert Mugabe.

Zanu-PF avfärdade allt tal om folkmord och sade att oppositionspartiet MDC ljuger om våldet i landet. Den bakomliggande orsaken skulle vara att MDC önskade ett internationellt ingripande. Det säger president Mugabe nej till eftersom han anser att det som händer i Zimbabwe är landets inre angelägenheter.

Misstänker valfusk

MDC vann parlamentsvalet. Men regeringspartiet Zanu-PF har begärt omräkning av 23 valdistrikt eftersom de misstänker att flera valarbetare fuskat och räknat till MDC:s fördel. Om Zanu-PF skulle vinna sex av dessa distrikt skulle de återfå majoriteten.

ANNONS

Men ännu har inga resultat kommit från denna omräkning, inte heller finns några siffror om hur det gick i presidentvalet. Om ingen får över 50 procent ska en andra valomgång hållas. Oppositionen har sagt nej till detta och skulle Mugabe försöka organisera en andra omgång av presidentvalet kan våldet bli än mer brutalt.

ANNONS