Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jaime Ortega, kardinal i den kubanska katolska kyrkan, efter ett möte med den tidigare presidenten Raúl Castro i Havanna 2010, där även ärkebiskop Dionisio García deltog.

Kyrkan motsätter sig homoäktenskap i Kuba

Katolska kyrkan i Kuba uppmanar landets invånare att motsätta sig planerna på att erkänna samkönade äktenskap i landets nya konstitution.

"Att ignorera det som givits oss av naturen eller att gå emot lagar och processer som står inskrivna i oss, även genetiskt, ger alltid beklagliga konsekvenser, antingen omedelbart eller under årens lopp", lyder en uttalande från Dionisio García, ärkebiskop i staden Santiago de Cuba, som publicerats på kyrkans hemsida.

Det är första gången som kyrkan officiellt uttalar sig i debatten. García anser vidare att idén om samkönade äktenskap är främmande för den kubanska kulturen och härrör från "kulturell imperialism" från utländska stormakter.

Kampanjen för att få till en könsneutral definition av äktenskapet i konstitutionen har letts av den tidigare presidenten Raúl Castros dotter Mariela Castro, chef för landets myndighet för sexualupplysning. Om förslaget går igenom skulle det innebära en stor framgång för Kubas hbtq-rörelse. Fram till för bara några decennier sedan förföljdes öns homosexuella och riskerade att sättas i arbetsläger.

2010 bad den framlidne revolutionsledaren Fidel Castro om ursäkt för de "orättvisor" som drabbat gruppen.

Förslaget till ny konstitution, som ska ersätta den från 1976, har godkänts av nationalförsamlingen och är nu föremål för offentlig debatt där allmänheten kan komma med synpunkter.

Resultatet av processen läggs fram i parlamentet i december då det avgörs om konstitutionen ska antas. Bland de uppmärksammade förslagen till ändringar finns ett erkännande av marknadens och det privata företagandets roll i den kommunistiska ekonomin.