Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kyrkan dök upp – efter 50 år

Södra Mexiko har fått en ny turistattraktion. En 450 år gammal kyrka har dykt upp efter en intensiv torrperiod som fått vattnet att sjunka 25 meter.

Det är Huffington Post som berättar om händelsen i Nueva Quechula i södra Mexiko. En intensiv torka har lett till att vattennivån sjunkit vid en dammanläggning med 25 meter. Det fick kyrkan att dyka upp ur vattnet. Santiagotemplet eller Quechulatemplet som kyrkan också kallas byggdes 1564 i tron på en stark befolkningstillväxt i området. Men expansionen uteblev.

Efter att pesten slagit till vid två tillfällen övergavs kyrkan i slutet på 1700-talet. Tempelruinerna hamnade under vatten vid ett dammbygge för 50 år sedan. Men det är inte första gången som kyrkan tittar upp ur vattnet. Senast det inträffade var 2002, skriver Huffington Post.

För lokala fiskare har återkomsten inneburit att de får ta med sig nyfikna turister på turer som vill titta på ruinerna. En av dem, Leonel Mendoza, säger till AP att han hoppas att intresset för kyrkan ska bli lika stort som det var för 13 år sedan när den senast var synlig:

- Alla firade. Människor kom hit på utflykter och jag kunde sälja fisk till dem, säger han till nyhetsbyrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.