Arkivbild på Southern Baptist Conventions högkvarter i Nashville.
Arkivbild på Southern Baptist Conventions högkvarter i Nashville. Bild: Mark Humphrey

Kyrka i USA mörkade larm om sexuella övergrepp

I årtionden mörkade ledare inom ett av USA:s största protestantiska trossamfund larm och anklagelser om sexuella övergrepp. Det visar en ny rapport som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

ANNONS
|

Rapporten, som är nästan 300 sidor lång, har slagit ner som en bomb i USA och avslöjar årtionden av tystnadskultur inom Southern Baptist Convention. Enligt Reuters är kyrkan en av landets största inom protestantismen med drygt 13 miljoner medlemmar, och ytterligare 40 miljoner medlemmar världen över.

För att undvika ansvar hemlighölls larm om övergrepp av trossamfundets högsta ledare. Präster och andra som begick övergreppen tilläts samtidigt behålla sina positioner.

”För att uppnå dessa mål ignorerades och misstroddes överlevare och andra som larmade om övergrepp”, står det skrivet i rapporten. Offer som stämde kyrkan avfärdades som ”opportunistiska”, enligt nyhetsbyrån.

LÄS MER:Påven till Kanada för att be om ursäkt

Minst 700 säger sig ha drabbats

En granskning från 2019, utförd av tidningarna Houston Chronicle och San Antonio Express-News, fastslog att åtminstone 700 personer hade utsatts för övergrepp av präster, kyrkliga ledare och volontärer inom Southern Baptist Conventions församlingar.

ANNONS

Rapporten som nu publicerats utfördes av bolaget Guidepost Solutions på beställning av samfundet självt. Enligt Reuters hade ”en ström av klagomål” under årsmötet 2021 tvingat förvaltningsutskottet till handling.

– Vi är bedrövade över vad den här utredningen visar, sade utskottets ordförande Rolland Slade i ett uttalande.

– Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att förhindra framtida fall av sexuella övergrepp inom kyrkor, att förbättra vår respons och omsorg och att ta bort det som förhindrar rapporterna, fortsatte uttalandet.

LÄS MER:Spanien: Över 500 fall av övergrepp mot barn

LÄS MER:Tysk kardinal: Slopa celibat för präster

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS