Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyligt möte mellan EU och Ryssland

De skrattade tillsammans och applåderade sin dialog. Oenigheten var ändå uppenbar för alla när EU:s utrikeschef Federica Mogherini tog emot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Bryssel.

Libyen, Iran, västra Balkan och östra Ukraina tillhörde diskussionsämnena när duon träffades tidigt på tisdagskvällen.

På presskonferensen valde Mogherini främst att fokusera på Syrien och den uppgörelse om vapenvila som USA:s och Rysslands presidenter enades om under G20-mötet i Hamburg.

- Vi välkomnar överenskommelsen om vapenvila i sydvästra Syrien. Vi ser det som ett första steg mot en bredare vapenvila och en politisk lösning på krisen, sade Mogherini.

Sanktionsgräl

Trots att filmbilder från mötets inledning visade hur duon skrattade glatt gick det ändå inte att missa den iskyla som fortsatt råder mellan Bryssel och Moskva.

- Det är tydligt att vi inte har samma åsikt om allting – men det viktiga är att vi ständigt har en dialog, sade Mogherini på presskonferensen.

Sedan dräpte Lavrov till, gav EU hela skulden för att ha fryst kontakterna med Moskva och förklarade att det är hög tid att utreda de humanitära effekterna av EU:s sanktioner i Syrien.

Mogherini högg tillbaka, med sammanbiten min.

- Inga av våra sanktioner i Syrien är riktade mot civilbefolkningen. De är riktade mot personer som har ansvariga roller i kriget, fastslog utrikeschefen med skarp röst.

Trasig relation

Relationen mellan EU och Ryssland bröt ihop efter den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 och det inbördeskrig som därefter utbröt i östra Ukraina.

Sedan dess har inga toppmöten skett och antalet möten på lägre nivå har kraftigt reducerats. EU har infört ekonomiska sanktioner mot ett antal statskontrollerade ryska finans-, energi- och vapenföretag och frusit tillgångar och infört visumförbud till EU för diverse politiker och militärer med koppling till Krim och kriget i Ukraina.

Ryssland har i sin tur kontrat med att stoppa en stor mängd livsmedel från EU, främst mejerivaror, frukt och grönsaker.