Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kylan lamslår Europa

Arktisk kyla lamslår stora delar av Europa och kräver allt fler liv. På onsdagen uppgavs minst 24 människor ha dött, många hemlösa. GP:s bildspel ger en kylig illustration till en extrem vinter på vår kontinent.

Temperaturer på ner till 30 grader rapporteras i Europa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trafiken drabbas hårt med igenkorkade och stängda vägar Snöröjare hinner inte med. Bilar krockar. Tåg står stilla eller åker med reducerad fart på snötäckta banvallar. Bussar har svårt att ta sig fram.

Ett monster från öst

I Storbritannien kallas kylan för ”Monstret från öst”. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att minst 24 personer har dött de senaste fem dagarna i Polen, Rumänien, Frankrike, Tjeckien och i Italien, enligt BBC.

I Rumänien hittades en 83-årig kvinna i snön och även en 65-årig man har dött i kylan, uppger Reuters. Dussintals vägar har stängts av i landet och uppemot hundra tåg ställts in, enligt polis som uppmanar allmänheten att hjälpa funktionshindrade och berusade som har fallit i snön.

På måndagen fick Rom sin första snö på sex år. Präster har setts kasta snöboll utanför Peterskyrkan. Neapelborna har upplevt det kraftigaste snöfallet på årtionden.

Motsvarande svenska SMHI i Tyskland har uppmätt 30 minusgrader. Större delen av landet har temperaturer långt under 10 minusgrader.

Skillnad mellan liv och död

Röda Korset har öppnat härbärgen runt om i Europa, där organisationen erbjuder varm mat och filtar för behövande. Europachef Simon Missiri vädjar till allmänheten att kontrollera hur utsatta grannar mår.

– Bara att knacka på någons dörr för att se att de har allt de behöver kan göra stor skillnad. Det kan till och med vara skillnaden mellan liv och död, säger han enligt BBC.

Fortsatt kallt

Samtidigt väntas det kalla vädret fortsätta till i slutet av veckan. Foreca skriver om Sverige att snöbyar, så kallade snökanoner, kan dra in frön öster, även i Götaland.

"Snöbyarna kan tidvis ge ymnigt snöfall och lokalt kan det ackumuleras stora mängder. Det blir varierad molnighet i Götaland och Svealand och för Norrlands del övervägande klart väder. Temperaturerna sträcker sig från från omkring 5 minusgrader i söder till omkring 15 minusgrader i fjälltrakterna. Räkna också med en rejäl kyleffekt då de friska vindarna gör att det kommer att kännas betydligt kallare än vad termometern visar!"

Vindarna avtar något under onsdagen vilket också gör att snökanonerna mattas av allt mer, enligt Foreca. Samtidigt sjunker temperaturerna ytterligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.