Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kvinnorna avgör vem som blir USA:s näste president

Kvinnorna avgör valet. Med den insikten försöker både Joe Biden och Donald Trump att vinna väljare. Biden har övertaget. Och Kamala Harris och Michelle Obama är effektiva uppbackare.

Kvinnorna är fler än männen i USA och en majoritet av dem röstar demokratiskt. Men i förra valet 2016 röstade 53 procent av de vita kvinnorna på Donald Trump och inte på den första kvinnan som nominerats till presidentkandidat av ett av de två stora partierna. Kvinnor från minoritetsgrupperna röstade däremot till närmare 90 procent demokratiskt.

Det finns flera förklaringar till vita kvinnors uppställning för Trump. Partiidentifikationen spelar den viktigaste rollen – en gång republikan, alltid republikan. Men det handlar också om synen på aborter, religion och en motvilja mot Hillary Clinton som tänkbar president.

Få röster avgjorde

Det var bara 77 000 röster totalt som avgjorde presidentvalet till Trumps fördel , vilket gör att kandidaterna inriktar sig både på de kvinnliga väljarna i stort och på de valdistrikt i delstaterna där utgången var extremt jämn.

Tidigare kallades den viktiga kvinnliga väljargruppen ”socker moms”, fotbollsmammor, som kunde avgöra valet. Nu kallas de ”suburban women”, kvinnorna i medelklassens förorter, som har bra utbildning, oftast jobb och ett stort engagemang för sina familjer. Här finns frågor som hälsa, skolgång, sjukvård och brottslighet högst upp bland viktiga frågor som avgör deras röstande.

I opinionsmätningarna syns nu en förskjutning från Trump till Biden i denna väljargrupp. De moralkonservativa – som brukar kallas den kristna högern – står liksom tidigare kvar vid Trump.

”Suburban women” har ett jämförelsevis högt valdeltagande.

Många kvinnor bakom Biden

Joe Biden har flera välkända kvinnor som ställer upp för honom för att entusiasmera. Hustrun Jill är läraren med en doktorsexamen som kan skolfrågorna. Kamala Harris är vicepresidentkandidaten som är senator och har sin bakgrund i det juridiska systemet. Michelle Obama är den tidigare första damen, också juridiskt skolad och med höga opinionssiffror. Hon var i mätningarna – före valet av Harris till vice – den person som flest ville att Biden skulle ha vid sin sida trots att hon försäkrade att hon aldrig skulle ställa upp.

Michelle Obama har stark lyskraft och har de senaste månaderna varit den demokratiska frontfiguren för att få väljare att rösta per brev om de inte har möjlighet att gå till vallokalerna på grund av smittspridningen av covid-19. Hon lade häromdagen ut en slutapell om vikten av att rösta på Joe Biden.

– Känn efter i själ och hjärta och rösta som om era liv hängde på det, sade hon.

Michelle Obama vände sig till också till alla amerikaner utan mörk hudfärg och bad dem att försöka sätta sig in i svartas situation i USA där rasismen är en följeslagare. Hon påminde om hur illa Donald Trump hanterat frågor som har med ras att göra.

Kamala Harris har en självklar plats i kampanjen, liksom Jill Biden som både finns vid sin mans sida och som framträder på egen hand.

Ville att Melania skulle synas mer

Donald Trump inser också att han måste satsa på kvinnokortet. Meningen var att första damen Melania skulle bli mer synlig i kampanjens slutskede och tala om sitt projekt mot mobbning. Men även hon har insjuknat. Trumps dotter Ivanka står sin far nära, deltar i alla större evenemang och talar gärna om kvinnligt entreprenörskap. Men hon sitter i karantän efter coronautbrottet i Vita huset. Andra kvinnor som talar för Trump – som rådgivaren Hope Hicks – är sjuka och isolerade i hemmen. Presidentsonen Donalds nya sambo Kimberly Guilfoyle har Trumps fulla förtroende att tala för honom (tidigare frun och de fem barnen flyttade ut när affären blev känd för ett drygt år sedan). Guilfoyle är med i staben som lägger upp kampanjen.

Intressant är också att se vilka kvinnor som inte finns med när kampanjen går in i slutskedet. Hillary Clintons tjänster har inte efterfrågats av Joe Biden och hon håller sig medvetet undan för att inte störa kampanjen. Den tidigare utrikesministern Madeleine Albright, som tidigare var en demokratisk röstmagnet, gjorde ingen lycka i Clintons kampanj och står även hon utanför. Biden undviker dessutom de radikala unga kvinnliga kongressledamöterna – som valdes in 2018 och som stöttade Bidens rival under primärvalen Bernie Sanders – för att inte tappa bort förortskvinnorna med ett för radikalt budskap. Nancy Pelosi är upptagen av arbetet som talman i representanthuset och av sin egen valkampanj som kongressledamot.

Hälsofrågorna är alltid viktiga för kvinnliga väljare. Trumps coronastrategi får tummen ned av majoriteten av väljarna i opinionsmätningarna och förtroendet för honom i den frågan är svagt.

Här kommer istället Michelle Obama och Kamala Harris in och lovar förändringar med Joe Biden som president.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.