Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Anti-balaka-soldat står framför en plundrad butik. Två av de stora krigande grupperna i landet begår sexuella övergrepp och tar sexslavar, enligt en rapport från HRW. Arkivbild.

Kvinnor och flickor tas som sexslavar i CAR

Både muslimska gerillan Seleka och kristet dominerade Anti-balaka i Centralafrikanska republiken använder sexuellt våld och tar kvinnor och flickor som sexslavar som krigstaktik, rapporterar Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

- De gav oss arbete att utföra. Ibland laga mat, tvätta. Ibland när du höll på att laga mat så kunde tre av dem komma och våldta dig. De gjorde det tre eller fyra gånger om dagen, flera män – olika män, säger Sophie, 22.

Hon är ett av flera hundra offer som berättar för människorättsorganisationen HRW:s utredare om hur hon togs som sexslav efter att hennes hem i Bambari bränts ned i juni 2014. Efter en vecka lyckades hon rymma till en annan by. Men omkring två månader senare kom en annan Selekagrupp dit.

- Fyra av dem tog mig och kastade mig till marken. De började turas om att våldta mig, säger Sophie och berättar att två kvinnor som vägrade fick träföremål uppkörda i slidan, och dödades.

Våldtogs av tre

Även kvinnor och flickor som tagits som sexslavar av gerillagruppen Anti-balaka, som står på andra sidan i konflikten, vittnar om övergrepp.

- Jag var tretton, min syster var tolv. De tog mig och min syster, tog av oss våra kläder, kastade oss på marken och började våldta oss. De sade: "Vi lider på grund av er, eftersom ni tar kassavan och säljer den till det muslimska samhället är ni förrädare." Det var fyra anti-balaker. Tre av dem våldtog oss, säger Thérèse, 14, i rapporten.

Totalt vittnar 44 kvinnor och flickor om att de tagits som sexslavar. HRW har pratat med ytterligare 252 offer för sexuellt våld, och stämmer överens med en bild som även Amnesty i en nyligen släppt rapport vittnar om.

- Överlevarna berättade att förövarna väldigt tydligt använde våldtäkt för att straffa kvinnor och samhället. Ofta sade de saker som att "vi är här för att era män eller fäder dödar våra män". Det var väldigt tydligt att det var medvetna sätt att skada kvinnorna, säger Hillary Margolis vid HRW till TT.

Föder våldtäktsmannens barn

Margolis säger att övergreppen sliter sönder samhället och skapar splittringar, ned på familjenivå.

- Det är också därför det använts. Det är ett enormt stigma att drabbas av våldtäkt i Centralafrikanskar republiken. Kvinnor vittnar om att de lämnats av sina män, att de blir pekade på och inte vågar gå ut, säger hon.

En del har smittats med hiv eller blivit gravida av övergreppen.

- Kvinnor säger saker som att "när jag ser barnet så påminns jag om vad som hänt" och kan få svårare att älska barnet, säger Margolis.

De som anmäler blir dessutom ofta ifrågasätta eller skuldbelagda. Enligt HRW har inte en enda gerillakrigare gripits eller ställts inför rätta för sexuella brott.

- Det här är ett pågående problem. Vi misstänker att det finns ett enormt antal kvinnor och flickor som lider. Och det finns ingen medvetenhet om det. Centrafrikanska republiken är oftast bortglömd, säger Margolis.