Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Kvinnor måste tjäna mindre än män"

Den polske politikern Jansusz Korwin-Mikke uttryckte sina åsikter om kvinnor i ett tal i Europaparlamentet under fredagen. – Kvinnor måste tjäna mindre än män på grund av att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta, sa han i talet.

En polsk nationalistisk ledamot i Europaparlamentet uttryckte i ett tal att han tycker att kvinnor är svaga och mindre intelligenta, och ska därför tjäna mindre än män, skriver BBC News.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Kvinnor måste tjäna mindre än män på grund av att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta - de måste alltså tjäna mindre, sa Jansusz Korwin-Mikke i sitt tal.

Se klippet här:

Därefter gick han från talarstolen samtidigt som han sa ”det var allt”.

Det pågår nu en utredning om Korwin-Mikke ska ha uttalat sig emot Europaparlamentets policy och regler. Reglerna förbjuder rasistiskt eller främlingsfientligt språk samt kränkningar.

Enligt tidningen Independent har Korwin-Mikke tidigare tidigare blivit bötfälld för att ha uttryckt sig rasistiskt i en debatt. 

"Jag är här för att försvara alla Europeiska kvinnor från män som dig"

En spansk kvinnlig ledamot, som satt och lyssnade till Jansusz Korwin tal,  kontrade med:

– Enligt dig borde inte jag få sitta här eller vara medlem i detta parlament. Jag vet att det smärtar och stör dig att kvinnor kan sitta här som representanter för EU-medborgare med samma rättigheter som dig. Jag är här för att försvara alla europeiska kvinnor från män som dig, sa Iratxe Garcia-Perec, spansk socialistisk ledamot.

Löpeld på sociala medier

Jansusz Korwin-Mikke tal om kvinnors rättigheter har spridit sig som en löpeld på sociala medier med hashtagen #KorwinMikke.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.