Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnokropp i vattnet utanför Köpenhamn

En kvinnokropp har hittats i vattnet utanför Köpenhamn i sökandet efter den svenska journalisten Kim Wall. Kroppen har tagits upp på land och undersökning pågår, enligt Köpenhamnspolisen. Vid häktningsförhandlingen berättade ubåtsägaren Peter Madsen han har "begravt" Kim Wall till sjöss.

Köpenhamnspolisen skriver på Twitter att man undersöker liket och inte har några ytterligare kommentarer i nuläget. Observationen kom in klockan 15.41 på måndagseftermiddagen.

Danska TV2 rapporterar att kroppen har tagits upp på land i området Vestamager och tagits om hand av polis. Den hittades på den sydvästra sidan av ön Amager, en del av Köpenhamn, som vetter mot Kögebukten. Där har ett omfattande sökarbete pågått i dagar efter den saknade svenska journalisten Kim Wall.

Ett större område vid fyndplatsen är avspärrat och både poliser och räddningstjänst är närvarande, enligt Ekstrabladet.

"Olycka ombord"

Peter Madsens förklaring om Kim Walls död framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandling den 12 augusti, men efter att delar av sekretessen i ärendet hävts är den nu känd för allmänheten. Köpenhamnspolisen har fört fram Peter Madsens förklaring i ett pressmeddelande:

"Den misstänkte har till polisen och i rätten förklarat att det inträffat en olycka ombord på ubåten, som har orsakat Kim Walls död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecificerad plats i Kögebukten."

Sitter häktad

Från början förklarade Peter Madsen att Kim Wall, som ska ha varit ombord för ett reportage, gick i land på Refshaleøen vid 22.30-tiden. Men förklaringen ändrades när den misstänkte ubåtsägaren ställdes inför häktningsdomare den 12 augusti. Sedan dess är Peter Madsen häktad misstänkt för vållande till annans död.

- Vi tror att han talar sanning när han säger att hon dött i ubåten, säger Köpenhamnspolisens presstalesman Steen Hansen till TT.

TT: Men ni tror att han har mördat henne?

- Jag har inte fler kommentarer, det är rätt tydligt att han har gett den förklaringen och han är fortsatt misstänkt för mord alternativt dråp. Så det ger nästan sig självt vad polisen tänker om det, säger han.

Stora delar av förundersökningen omfattas fortfarande av domstolsekretessen och därför finns inte mer detaljer om den misstänkte mannens förklaring.

"Sorg och bestörtning"

"Det är med sorg och bestörtning som vi mottagit beskedet om en kollegas död. Våra tankar är med Kim Walls familj", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en skriftlig kommentar.

Ubåtsägarens försvarsadvokat berättar att klienten är lättad över att förklaringen har släppts. Han förnekar fortfarande brott.

- Han har hela tiden önskat att upplysningen kom ut redan i samband med häktningsförhandlingen, där han gav sin förklaring. Men polisen och åklagarsidan har haft en önskan om att det skulle ske bakom lyckta dörrar, säger advokat Betina Hald Engmark till danska TV2 utan att kommentera Madsens förklaring ytterligare.

- Min klient samarbetar med polisen och ger polisen de upplysningar som man behöver.

Rutten fastställd

Köpenhamnspolisen anser sig nu ha en bild av hur ubåten rört sig i Kögebukten och Öresund. Tidigare var det okänt hur den rört sig från midnatt mellan torsdag och fredag fram till fredag förmiddag. Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten.

- De danska sjöfartsmyndigheterna har utarbetat en konkret rutt. Jag har inga ytterligare kommentarer till det, säger Hansen.

Journalisten Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt på kvällen den 10 augusti och har varit försvunnen sedan dess. Sökandet efter svenskan sker både genom dykningar och med hjälp av sonarutrustning.