Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

16 utrikesministrar som träffas i Kanada samlas för en bild. I mitten längst fram står Japans manliga utrikesminister Taro Kano, som är med på delar av konferensen för att visa på landets vilja att stärka kvinnor, enligt The Japan Times.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinnliga ministrar lovar nya perspektiv

I helgen träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström sina kvinnliga kollegor i ett två dagar långt möte, där 17 utrikesministrar samlas. Ministrarna lovar att komma med "kvinnliga perspektiv" till utrikespolitiken.

På konferensen, som är den första i sitt slag, avhandlas framför allt förebyggande av konflikter, demokratisk tillväxt och att eliminera våld baserat på kön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här handlar inte om att skapa ett rosa getto. Det är tvärtom. Det handlar om att belysa den betydelse, den roll och de rättigheter som kvinnor har i världen, säger Kanadas utrikesminister Cynthia Freeland.

- Det handlar om att tala om hur kvinnor i ledande positioner kan vara speciellt engagerade i att kämpa för de rättigheterna.

Ministrarna kommer att berätta om samtalen under möten under FN:s generalförsamling i New York nästa vecka, och har beslutat att träffas regelbundet under det närmaste året.

Förutom Wallström, Freeland och EU:s utrikeschef Federica Mogherini deltog även ministrar från Andorra, Bulgarien, Costa Rica, Kroatien, Dominikanska republiken, Ghana, Guatemala, Honduras, Indonesien, Kenya, Namibia, Norge, Panama, Rwanda, Saint Lucia och Sydafrika.