Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har stort inflytande över hur landet styrs. Arkivbild.

Kvinnlig aktivist kan avrättas i Saudiarabien

Fem människorättsaktivister i Saudiarabien står inför att dömas till döden, trots att deras protester har varit fredliga, enligt Human Rights Watch. En av dem riskerar att bli den första kvinnliga aktivisten som avrättas i landet – där utrymmet för kritiska röster krymper.

Israa al-Ghomgham greps av regimen i december 2015 och är en välkänd kritiker av diskrimineringen av shiamuslimer i Saudiarabien, där majoriteten av befolkningen är sunnimuslimer. Hon har hållits fängslad sedan dess och har nu ställts inför en terrordomstol – anklagad för uppvigling till protester och för att ha hjälpt demonstranter.

Trots att Saudiarabien, en absolut monarki där protester är förbjudna, är inne i en period av ekonomisk och social modernisering, löper politiska aktivister fortfarande hög risk att utsättas för repressalier från statsmakten. Särskilt kvinnors situation är en ständig källa till internationell kritik.

Kan bli prejudikat

Inför det att förbudet för kvinnor att köra bil hävdes i somras greps ett tiotal aktivister, varav flera hade kämpat för sin rätt att ta plats i förarsätet. De påstods vara ett hot mot landets säkerhet.

Fallet Israa al-Ghomgham riskerar att bli ett farligt prejudikat för hur fängslade kvinnliga aktivister behandlas, varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), efter det att åklagaren yrkat på dödsstraff.

"Vilken avrättning som helst är skrämmande, men att kräva dödsstraff för aktivister som Israa al-Ghomgham, som inte ens står åtalad för att ha använt våld, är avskyvärt", skriver Sarah Leah Whitson, chef för HRW:s Mellanösternavdelning, i ett uttalande.

Ingen förbättring

HRW:s biträdande chef, Nic Dawes, säger till TT att det just nu finns försvinnande få tecken som tyder på att situationen för mänskliga rättigheter förbättras i Saudiarabien, trots att det är bilden som landet vill måla upp.

- Den saudiska regeringen öser in pengar i pr-insatser för att omvärlden ska tro att kronprins Mohammed bin Salman är en reformator och att förtrycket i landet minskar, säger han till TT.

- Men världen får inte luras att tro att det sker stora förändringar där.

Rättegången mot de fem aktivisterna från Östra provinsen är planerad att fortsätta den 28 oktober.