Bilen som var inblandad i olyckan var en Volvo XC90 som tillhör företaget Uber, Bilden är en arkivbild.
Bilen som var inblandad i olyckan var en Volvo XC90 som tillhör företaget Uber, Bilden är en arkivbild. Bild: Eric Risberg

Kvinna påkörd av självkörande bil – dog

En kvinna i Arizona i USA har dött efter att hon blivit påkörd av en självkörande Uber-bil. Det är den första dödsolyckan med ett självkörande fordon, skriver NY Times. Nu stoppar Uber alla tester med självkörande bilar i Nordamerika.

ANNONS
|

Det var natten mellan söndag och måndag som kvinnan blev påkörd av den förarlösa bilen i staden Tempe, Arizona i USA. Kvinnan fördes till sjukhus men avled senare av sina skador, vilket gör händelsen till det första kända dödsfallet orsakat av en självkörande bil, skriver New York Times.

Kvinnan korsade gatan vid en korsning när hon blev påkörd av bilen, enligt stadens polis. Uber-bilen var i självkörande läge när olyckan inträffade, men en säkerhetsförare ska ha suttit bakom ratten.

Uber stoppar tester

Företaget Uber säger i ett uttalande att de samarbetar med de lokala myndigheterna. Vidare har företaget beslutat att stoppa alla tester med självkörande bilar i både USA och Kanada, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

– Våra tankar går ut till offrets familj. Vi samarbetar till fullo med de lokala myndigheterna i deras utredning av olyckan, säger en talesperson för Uber i ett uttalande.

Volvo-bil iblandad i olyckan

Enligt sajten Cnet ska bilen som var inblandad i olyckan vara en Volvo XC90 tillhörande Uber, ett av många fordon som har modifierats för att acceptera Ubers autonoma hårdvara och mjukvara.

När GP kontaktar Volvo återkommer de med ett skriftligt svar.

"Vi känner till incidenten och våra tankar är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning", skriver de.

Det var så sent som hösten 2017 som Volvo Cars undertecknade ett avtal om att leverera tiotusentals bilar av modellen XC90 till Uber. Fordonen har utvecklats av Volvo i samarbete med Uber och använder självkörande teknik.

Men till nyhetsbyrån TT uppger Volvo att de inte har utvecklat den självkörande tekniken på den aktuella bilen.

LÄS MER: Volvo i miljardaffär med Uber

USA:s transportmyndighet deltar i utredningen kring dödsfallet och kommer skicka en grupp utredare till staden Tempe, skriver Bloomberg.

ANNONS