Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kontroversiella politikern och domaren Roy Moore anklagas för sexuella trakasserier av flera kvinnor.

Kvinna misstänks ha gillrat fälla för tidning

The Washington Post valde att inte publicera en kvinnas allvarliga anklagelse mot den kontroversielle republikanske politikern Roy Moore. Hennes historia höll inte – och nu skriver tidningen att hon har kopplingar till en konservativ organisation som planterar falska historier i syfte att undergräva förtroendet för traditionella nyhetsmedier.

The Washington Post intervjuade den 41-åriga kvinnan flera gånger. Hennes berättelse var dramatisk: om hur hon som 15-åring hade en sexuell relation med den djupt religiöse och ärkekonservative Roy Moore, som av flera kvinnor anklagats för sexuella trakasserier. Hon berättade att hon blev gravid och gjorde abort.

Under intervjuerna bad kvinnan flera gånger om journalisternas åsikter om de eventuella effekterna hennes vittnesmål kunde ha på Moores pågående kampanj inför fyllnadsvalet i Alabama den 12 december.

Journalisterna bedömde dock att hennes historia inte höll ihop, och saker hon skrivit på internet om att "bekämpa de liberala mediernas lögner" väckte frågor om hennes avsikter.

"Jag svarar inte"

När 41-åringen på måndagen sågs besöka den konservativa organisationen Project Veritas lokaler i New York stärktes misstankarna om att hon var inblandad i ett försök att misstänkliggöra The Washington Posts journalistik.

- Jag svarar inte på dina frågor, säger Project Veritas grundare James O'Keefe till tidningen när han konfronteras med uppgifterna.

Organisationen har flera gånger tidigare använt sig av dolda kameror och falska identiteter i sina kontakter med nyhetsmedier. När nyhetsbyrån AP intervjuar James O'Keefe vill han dock inte kommentera det eller The Washington Posts uppgifter.

- Vi kommenterar inte våra granskningar, inbillade eller riktiga, säger han.

Tidigare chefsdomare

Den 41-åriga kvinnan kontaktade The Washington Post efter att tidningen skrivit om de allvarliga anklagelserna mot Roy Moore, kandidat i Alabamas senatsval. Fem kvinnor hade vid det laget berättat om hur han utsatt dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, när de var tonåringar. Den yngsta var 14 år när han ska ha förgripit sig på henne.

Nu 70-årige Roy Moore var tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol. Han är abortmotståndare och känd för att ha kallat homosexualitet för ondska och för att ha vägrat att utfärda vigselbevis för samkönade par.

Flera högt uppsatta medlemmar i Republikanerna har krävt att Roy Moore drar sig ur valet, som ska fylla den plats i senaten som nuvarande justitieministern Jeff Sessions höll. Men Moore har tillbakavisat anklagelserna och hotat Washington Post, som var först att rapportera om dem, med rättsliga åtgärder.