Arkivbild från staden Rennes, där en kvinna misstänks ha hållit sin son gömd i 14 års tid.
Arkivbild från staden Rennes, där en kvinna misstänks ha hållit sin son gömd i 14 års tid. Bild: Juan Jimenez/Mostphotos

Kvinna åtalas – misstänks ha hållit sonen gömd i 14 år

En kvinna i västra Frankrike åtalas för vanvård efter att hon i 14 år undanhållit sin son från myndigheterna.
Det hela uppdagades efter att de uppsökt akuten för allergier, då läkarna märkte att den 14-åriga pojken bara vägde 25 kilo och var rädd för andra människor.

ANNONS
|

Det var i juli 2022 som kvinnan och hennes son uppsökte akuten i staden Rennes. Enligt den franska tidningen Ouest France reagerade läkarna på att den 14-åriga pojken endast vägde 25 kilo. Läkarna märkte även att han hade språksvårigheter och en generell rädsla för andra personer.

Sjukhuset larmade då myndigheterna som omhändertog pojken.

Nu misstänker franska myndigheter att mamman hållit sonen gömd i tio år.

Advokaten: Sonen är överälskad

Sonen har aldrig gått i fransk skola och har inte registrerats hos myndigheterna. Mamman, som den senaste tiden har uttalat sig i flera franska medier, beskriver sig som en konstnärssjäl och säger att hon varken vanvårdat sonen eller hållit honom gömd.

ANNONS

– Min son gick alltid på bibliotek, museum, teater och utställningar. Hans liv har varit väldigt genomsyrat av kultur och kunskap, säger hon till den franska kanalen BFMTV.

I Frankrike tillåts endast hemskolning vid undantagsfall och även då krävs tillstånd från myndigheterna, något som mamman inte hade.

Mamman säger till franska medier att hon älskar sin son och att hon gjort det som är bäst för honom.

Kvinnans advokat, Emmanuel Ludot, har sagt till AFP att det inte är en fråga om vanvård utan att sonen snarare var ”överälskad”.

– Mamman låter honom göra vad han vill, han äter vad han vill och studerar vad han vill, säger han.

Riskerar flerårigt fängelsestraff

Mamman åtalas nu misstänkt för att inte ha uppfyllt skyldigheten att ta hand om sitt barn och inte tillhandahållit honom med mat, sjukvård och skolgång. Hon nekar till brott.

Enligt Ouest France riskerar hon ett fängelsestraff på mellan 7 till 10 år och böter på upp till 100 000 euro.

LÄS MER:Försvunnen flicka från USA hittad efter sex år – kändes igen från Netflix-serie

LÄS MER:Misstänkt kidnappare häktas för mord i Danmark

LÄS MER:Tusentals fick nöd-sms efter jordbävning på Kreta

LÄS MER:Stal smycken i fräck juvelkupp – nu döms fem män

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS