Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Kvarlevor hittade i havet efter flygkrasch

Ingen människa tros ha överlevt sedan ett plan från lågprisbolaget Lion Air störtat i havet i Indonesien. Ombord fanns 189 personer, varav minst 23 regeringstjänstemän.
Vrakdelar och kvarlevor har hittats i närheten av platsen där flygplanet försvann.

Flygplanet, flight JT 610, lyfte från Indonesiens huvudstad Jakarta på väg mot Pangkal Pinang på ön Bangka och förlorade kontakten med markstationer efter 13 minuter. Planet störtade i havet, där vrakdelar inklusive flygplansstolar har hittats. Räddningsarbetare har också funnit mänskliga kvarlevor, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Piloten hade bett om att få vända tillbaka till flygplatsen efter starten, men orsaken till det är oklar.

Bland de 189 personerna på planet fanns två spädbarn, enligt nyhetsbyrån AFP. Enligt Reuters fanns också minst 23 myndighetsföreträdare ombord. Räddningsmyndigheterna säger att samtliga troligtvis har omkommit. Det skulle innebära att flygolyckan är landets näst värsta de senaste 20 åren.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar ska ha befunnit sig på planet.

På flygplatsen i Pangkal Pinang samlades oroliga anhöriga, i väntan på nyheter. Enligt CNN deltar båtar, helikoptrar och omkring 130 räddningsarbetare i sökandet.

Chefen för landets katastrofmyndighet, Sutopo Purwo Nugroho, har twittrat ut bilder som han säger visar vrakdelar och personliga tillhörigheter som har hittats i vattnet.

Flygplanet var ett Boeing 737 Max 8, enligt flygbevakningstjänsten Flightradar 24. Om den uppgiften är korrekt rör det sig om ett relativt nyproducerat plan. Planet ska ha levererats i augusti. Piloten och andrepiloten var också erfarna med en sammanlagd flygtid på 11 000 timmar.

Lion Airs vd Edward Sirait säger till Reuters att bolaget försöker hitta mer information om vad som hänt.

– Vi är förbryllade över omständigheterna, eftersom det var ett nytt plan.

Sirait uppger att planet hade vissa tekniska problem under en flygning mellan Bali och Jakarta nyligen, men att dessa problem hade lösts. Han ville inte uppge exakt vad det var för typ av problem.

Flygexperten Gerry Soejatman säger till BBC att modellen har haft en del problem sedan den introducerades.

Pangkal Pinang är en gruvstad med uppemot 200 000 invånare, belägen ungefär halvvägs mellan Jakarta och Singapore. Den lockar inte några större skaror utländska turister.

Landets myndighet för transportsäkerhet kan heller inte säga något om orsaken till olyckan och uppger att man nu väntar på att planets svarta låda ska hittas.

Lion Air är Sydostasiens näst största lågprisflygbolag, och har vuxit kraftigt. Fram till 2016 fick flygbolaget inte flyga i europeiskt luftrum, till följd av säkerhetsbrister. Men i somras hävdes förbudet, rapporterar den australiska tidningen Sydney Morning Herald.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.