FN-sändebudet Staffan de Mistura ska träffa en delegation från en ryssvänlig syrisk oppositionsgrupp. Arkivbild.
FN-sändebudet Staffan de Mistura ska träffa en delegation från en ryssvänlig syrisk oppositionsgrupp. Arkivbild.

Kurdiskt självstyre uppe på bordet

Syriens kurder håller stormöte om hur landets norra delar ska regeras efter kriget. På bordet ligger förslag om ett federalt styre - men den efterlängtade självständigheten kommer inte att utlysas.

ANNONS
|

Som ett listigt motdrag i det storpolitiska spelet har kurderna i Syrien utlyst ett möte om vad som ska hända vid det högst tänkbara scenariot att kriget tar slut och den kurdiska gerillan förväntas lägga ned vapnen. Omkring 150 delegater från kurdiska, arabiska och assyriska grupper samlades under dagen i staden Rmeilan i nordöstra Syrien.

-Mötet ska försöka utveckla ett nytt styrelsesätt i norra Syrien, säger Sihanuk Dibo, konsult till PYD, som är det ledande kurdiska partiet i Syrien.
Inte inbjudna

Tre kurdiska regioner i norra Syrien har varit i praktiken självstyrande de senaste två åren. Knappt någon förväntar sig att den nyvunna friheten, som är ett led i den större kurdiska självständighetsrörelsen, ska ges upp i en handvändning. Men kurderna har inte bjudits in till de FN-ledda fredssamtalen i Genève, och frågan hänger därför lika löst som tidigare.

ANNONS

Kurderna vill ha federalism, det vill säga ett Syrien som styrs gemensamt av olika delstater, likt Tyskland och USA. Kurderna väntas utropa det federala styret under onsdagen eller torsdagen, enligt kurdiska företrädare, som betonar att de inte strävar efter självständighet.

Inget stöd
-Det bästa sättet för att skydda Syrien från att splittras är att upprätta en federal stat, eftersom det råder omfattande misstro mellan de olika parterna, säger Ibrahim Ibrahim, talesperson för PYD.

Kurderna kan inte räkna med något större stöd från vare sig regimen eller den ledande oppositionsgruppen HNC, som båda motsatt sig ett federalt system.

Draget förväntas även uppröra den turkiska regeringen, som har en egen kurdisk separatiströrelse på hemmaplan, men inga turkiska reaktioner har hittills noterats av de internationella nyhetsbyråerna som bevakar frågan.

ANNONS