Minst 38 människor dödades i dåden.
Minst 38 människor dödades i dåden.

Kurdiska separatister tar på bombdåd

ANNONS
|

Dagen efter det dödliga dådet blickar Turkiets regering hämndlystet mot den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Premiärminister Binali Yildirim säger att regeringen är nästan helt säker på att PKK ligger bakom attacken, rapporterar Reuters.

- Undersökningen pågår fortfarande, men vi kan nästan säga att vi inte har några tvivel om att det här var PKK:s verk, säger Yildrim, som under dagen besökt skadade på ett sjukhus.

ANNONS

Inrikesministern Süleyman Soylu, som deltog vid begravningen för några av de poliser som dödades i attacken, utlovar hämnd mot attentatsmännen.

- Förr eller senare får vi vår hämnd. Det blod som spillts ska hämnas till vilket pris som helst, säger han.

Polisbuss måltavla

Av de 38 personer som dödades i attentaten var 30 poliser, sju civila och en ännu oidentifierad. En av måltavlorna var en polisbuss.

- En bil full med sprängmedel förmodas ha exploderat där vår kravallstyrka sattes in strax efter det att fotbollsfansen skingrats efter matchen, säger Soylu.

Den andra sprängladdningen utlöstes bara 45 sekunder senare av en självmordbombare i en park nära fotbollsarenan, efter det att bilbomben utlösts med hjälp av en fjärrstyrning.

Terrorforskaren Hans Brun vid King's college i London säger till TT att poliser verkar ha varit själva målet för attacken, vilket möjligen kan tala för att PKK ligger bakom. Samtidigt poängterar han att det är svårbedömt och att det behövs mer information innan man pekar ut någon grupp.

ANNONS

- Jag skulle rekommendera att man avvaktar lite, säger Hans Brun.

På söndagen påstod sig också en utbrytargrupp ur PKK, Kurdistans frihetsfalkar, att den låg bakom massmordet.

Inga större förändringar

Hans Brun tror inte att attentatet kommer att få några omedelbara konsekvenser i Turkiet eller för PKK.

- Den turkiska regeringen pressar redan PKK och anklagar dem i tid och otid för olika terrordåd. Det här medför inga större förändringar i praktiken. Det här är en del av den vardag som folket i Turkiet måste leva med, tyvärr, säger Hans Brun.

Enligt inrikesminister Süleyman Soylu har 13 personer gripits misstänkta för inblandning i dåden.

Fakta: Terrordåd i Turkiet

Under 2015 och 2016 har Turkiet drabbats av en lång rad attentat med ett stort antal dödsoffer. Både kurdiska och islamistiska grupper har tagit på sig attacker eller pekats ut som skyldiga.

Här några av de dödligaste dåden:

2015

20 juli: 33 personer dödas och över 100 skadas när en bomb detonerar utanför ett kulturcenter i distriktet Suruc. IS tar på sig dådet.

10 oktober: Minst 102 civila dödas och runt 400 personer skadas när två bomber briserar utanför centralstationen i huvudstaden Ankara. Två bröder med misstänkt koppling till IS tros vara skyldiga till dådet.

2016

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

17 februari: Minst 28 personer dödas och 61 personer skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

13 mars: Runt 30 personer dödas i ett bombdåd i Ankara.

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar tar på sig dådet.

28 juni: 47 människor dödas och runt 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

20 augusti: 57 personer dödas, varav 34 barn, efter ett bombdåd mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut.

Källor: AFP och Reuters

ANNONS