Kuppmakare låste radarn på Erdogans plan

Mitt under fredagsnattens kuppförsök satt presidenten Erdogan i ett plan på väg från semesterorten Marmaris till Istanbul. I luften fick presidentplanet sällskap - av två kuppmakare i F16-plan. - De låste radarn på hans plan, säger en högt uppsatt källa inom militären.

ANNONS
|

Under kuppförsöket i Turkiet natten till lördag började två F16-plan att följa efter presidentplanet, men trots det lyckades presidenten med att fly.

Presidenten Tayyip Erdogan var på väg till Istanbul eftersom att ha tillbringat några dagars semester i närheten utav kuststaden Marmaris i södra Turkiet när falanger inom militären försökte ta makten. Två F16-plan skickades upp till presidentens plan och började följa efter det, enligt källor till Reuters.

- Minst två F16-plan trakasseradeErdogans plan när det var på väg till Istanbul. De låste radarn på planet och på två andra plan som skyddade presidenten. Men varför de inte sköt ner planet är ett mysterim, ska en tidigare officer inom militären med insyn i fredagens händelserha sagt till Reuters.

ANNONS

Att presidentens plan fick sällskap av två F16 har bekräftats av källor nära presidenten, enligt nyhetsbyrån. Andra källor har sagt att presidentens plan hade "problem under flygningen", men utan att ge ytterligare detaljer.

Sedan kuppförsöket i fredagsnatt har6000 personer frihetsberövats i Turkiet, däribland en högt uppsatt rådgivare till Erdogan, enligt tv-kanalen NTV på söndagen.

Minst 290 personer har dödats och 1400 skadats under sammandrabbningarna, bland dem en turkisk fotograf som dödades av soldater i Istanbul, enligt det turkiska utrikesdepartementet.

Sent på söndagen rapporterades det om sammandrabbningar mellan regeringstrogna styrkor och kuppmakare vid militärbasen Konya. Regeringskällor sade att strider fortsatte in på kvällen, trots tidigare uppgifter om att regeringstrupper hade läget under kontroll.

Misstänkta upprorsmän på Istanbuls flygplats Sabiha Gokcen överlämnade sig till polis sedan varningsskott avfyrats.

ANNONS