Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljus och blommor placerades i tisdags ut i huvudstaden Bratislava till minne av mördade slovakiske journalisten Ján Kuciak.

Kulturminister avgår efter journalistmord

Slovakiens kulturminister Marek Madaric avgår efter mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak.

Det är inte bara regeringspartiet Smers Madaric som avgår. Viliam Jasan, sekreterare i det nationella säkerhetsrådet och Maria Trosková, som arbetar i premiärministerns stab, har på justitieminister Lucia Zitnanskás begäran avgått efter mordet. De båda figurerade i en granskning Ján Kuciak publicerade strax före hans död, rapporterar Reuters.

Mördad i hemmet

27-årige Kuciak och sambon Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i västra Slovakien sent i söndags. Morden har kopplats till Kuciaks granskning av bedrägerier med koppling till syditalienska maffiagrupper. Han granskade också korruption och kriminella affärsmän med kopplingar till högt uppsatta slovakiska politiker, rapporterar flera medier.

Viliam Jasan och Troskova påstods i Kuciaks granskning ha haft kontakter med en italiensk affärsman före sin tid i regeringen, men ingen av dem har anklagats för att ha begått några brott. Båda två har sedan de tvingats avgå förnekat att de skulle ha någonting med mordet att göra.

- Som kulturminister kan jag inte acceptera att en journalist mördas under ämbetsperiod, sade Marek Madaric i ett tv-sänt tal innan han avgick enligt Reuters.

Tyst minut

Kuciaks död kommer mindre än ett halvår efter ett annat uppmärksammat journalistmord i ett EU-land. I höstas sprängdes maltesiska Daphne Caruana Galizia ihjäl av en bilbomb.

EU-parlamentets kortsession i Bryssel på onsdagen inleddes med en tyst minut för Ján Kuciak.