Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski meddelade sin avgång under ett tv-sänt tal.

Kuczynski: Bäst för landet

Perus president Pedro Pablo Kuczynski meddelade i ett tv-sänt tal att han avgår, dagen innan ytterligare en misstroendeomröstning i kongressen.

- Nu när jag står inför den här svåra situationen, som orättvist får mig att se skyldig ut, tycker jag att det bästa för landet är om jag avgår som president, sade han.

Den 79-årige före detta Wall Street-handlaren Kuczynski lyckades hålla sig kvar vid makten med knapp marginal efter en misstroendeomröstning i slutet av förra året.

Kravet på Kuczynskis avgång kom sedan den brasilianska byggjätten Odebrecht vittnat om att man betalat ut miljontals kronor till företag som ska ha ägts av Kuczynski. Presidenten har tidigare förnekat kopplingar till bolaget och hävdar att det inte finns några oegentligheter i betalningarna.

Presidenten har tappat allt fler allierade sedan han benådade den auktoritäre ex-ledaren Alberto Fujimori i utbyte mot nedlagda röster för att inte bli avsatt av kongressen. Onsdagens besked kom inför ytterligare en misstroendeomröstning i kongressen som skulle ha genomförts på torsdagen.

Flera kongressledamöter från Kuczynskis parti, liksom kulturministern, har avgått i protest mot benådningen av Fujimori.

Fujimori avtjänade ett 25-årigt fängelsestraff för att bland annat ha beordrat massakrer och för korruption. Benådningen ledde till omfattande protester i landet.