Härjat land. Våldsamma protester i huvudstaden Kinshasa förra året mot regimen under president Joseph Kabila. Krisen i landet fortsätter med strider, politisk oro, rättsövergrepp och miljoner invånare på flykt från sina hem.
Härjat land. Våldsamma protester i huvudstaden Kinshasa förra året mot regimen under president Joseph Kabila. Krisen i landet fortsätter med strider, politisk oro, rättsövergrepp och miljoner invånare på flykt från sina hem.

Kronisk kris i plågat Kongo

ANNONS
|

Siffrorna finns i en ny rapport från Internal Displacement Monitoring Centre, en organisation som studerar interna flyktingsströmmar.

– Vissa länder försvinner från den internationella dagordningen bara för att komma tillbaka några år senare med ett betydande antal nya fördrivna, säger centrets chef Alexandra Bilak.

Över sju miljoner människor är i akut behov av en hjälp, som inte finns i tillräcklig utsträckning i ett land som ofta hamnar i skymundan.

– Situationen för vanliga människor är mycket svår, inte minst för internflyktingar och de som bor på de mest osäkra platserna i östra Kongo och nu i Kasai där våldet är utbrett. Men även i andra delar av landet är läget svårt och har förvärrats på grund av den ekonomiska nedgången och den skenande inflationen, säger professor Maria Eriksson Baaz vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

ANNONS

– Att skaffa mat på bordet har blivit svårare och svårare och undernäringen är utbredd, säger hon och tycker det är motiverat att UD avråder från alla icke nödvändiga resor till landet på grund av säkerhetsläget.

– Men det ser mycket olika ut i landet och i många områden är det ganska säkert.

Nivåerna av våldsbrott i huvudstaden Kinshasa är till exempel lägre än i många andra stora städer i regionen och utanför.

Finns runt 80 beväpnade grupper

Det finns runt 80 beväpnade rebellgrupper i Kongo.

– Flertalet är dock mycket små och utgör inte ett hot mot centralmakten. Att gå med i en rebellgrupp har blivit ett sätt för många - framförallt unga män - att försöka hitta försörjning.

Även om de flesta grupperna begår brott mot civila, framför allt stölder, rån och illegal beskattning, har många startat som ett uttryck för den utbredda osäkerheten och fungerar också som lokala självförsvarsgrupper.

Politiska demonstrationer har de senaste månaderna lett till dussintals dödsfall. I första hand är det protester mot att valen försenats och att president Joseph Kabila sitter kvar vid makten, trots att hans mandat gick ut i slutet av förra året.

– Vissa demonstrationer har organiserats av den politiska oppositionen, men också av det civila samhället som är ganska starkt, säger Maria Eriksson Baaz.

ANNONS

Mordet på svenska Zaida Catalán.

Den tidigare ministern Clement Kanku misstänks för grova brott. Han nämns i samband med mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán.

– Även om vi sett många förbättringar, inte minst inom militärdomstolarna, är rättssäkerheten generellt låg. Det är ganska vanligt att syndabockar utses som får ta straffet i stället för den skyldige. Det finns många teorier om att detta verkar vara fallet med Kanku. Men även om rättsväsendet har stora problem är det viktigt att inte på förhand döma ut det och säga att rättvisa alltid är omöjligt.

Det tycks som att Joseph Kabila trots allt kommer att sitta kvar vid makten.

– Tyvärr verkar han sitta mer och mer säkert. Den politiska oppositionen är splittrad och nyligen dog den ledande oppositionspolitikern.

Maria Eriksson Baaz ger i nuläget en ganska mörk bild av utvecklingen:

– Det beror framför allt på att oppositionen splittrats mer och mer och den ekonomiska utvecklingen stagnerat, vilket gör att människor får det allt sämre.

– De planerade valen kommer också att kräva extremt mycket resurser i detta stora land med bristande infrastruktur och det är osäkert vilka som är villiga att bidra till den notan.

Fakta: Kongo-Kinshasa

Det är en väldig nation omgiven av nio länder i Centralafrika. I Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo, bor uppskattningsvis 80 miljoner människor (även om siffrorna är osäkra). Landet är rikt på naturtillgångar, men plågat av decennier av krig, kriser, hungersnöd och nyligen rapporterade WTO om ett utbrott av ebola i ett otillgängligt skogsområde i nordöstra Kongo-Kinshasa.

UD skriver: "Situationen för mänskliga rättigheter kännetecknas av godtyckliga frihetsberövanden, plundringar, utpressning, kidnappningar, tortyr, våldtäkter, stympningar och utomrättsliga avrättningar. Grova kränkningar drab­bar främst civilbefolkningen och situationen är allvarligast i de östra delarna av landet. Det humanitära läget är ytterst svårt, massiva folkomflyttningar sker kontinuerligt till följd av att säkerhetsläget är så instabilt."

ANNONS