Krokodil genomgick ”jungfrufödsel”

För första gången har det dokumenterats ett fall där en krokodil lyckats befrukta sig själv. Fostret i ägget matchade krokodilens dna med 99,9 procent, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Konceptet jungfrufödsel kan lätt föra tankarna till religiösa historier, men faktum är att fenomenet kan förekomma i naturen. Sedan tidigare finns det fall där bland annat fåglar, fiskar och reptiler lyckats befrukta sig själva. Men nu har ett första fall med en krokodil upptäckts, rapporterar BBC.

Fallet ägde rum redan 2018 i Parque Reptilania i Costa Rica där en 18-årig amerikansk krokodil lade ett ägg med ett foster i som hade i stort sett identiskt dna som modern. Ägget kläcktes aldrig, men fostret hann utvecklas fullt. Djurvårdarna var säkra på att ingen befruktat krokodilhonan, eftersom hon levt själv i sin inhägnad sedan djurparken tog emot henne 16 år tidigare.

ANNONS

Därför tog reptilparken kontakt med Virginia Polytechnic i USA, där man studerar jungfrufödslar bland djur.

Vanligare än vad man trott

Nu har forskningen om krokodilen presenterats och enligt forskarna kan jungfrufödslar vara vanligare än vad man tidigare trott bland krokodiler.

"Det är inte ovanligt för reptiler i fångenskap att lägga flera ägg och att dessa, givet om reptilerna varit isolerade från en partner, skulle anses vara obefruktade och därför slängas. Dessa fynd pekar därför på att ägg borde undersökas för duglighet även om hanar är frånvarande,” skriver forskarna i sin rapport.

Orsaken bakom jungfrufödslar är oklar, men en teori är att djur som är kapabla att befrukta sig själva kan göra det när populationen inom arten minskar som ett försök att förhindra utrotning.

”Dessa nya bevis visar en spännande inblick i sannolika reproducerande färdigheter hos utdöda släktingar till krokodiler, så som dinosaurier,” skriver forskarna.

LÄS MER:Man attackerad av krokodil – bände upp käkarna

LÄS MER:Delar av saknad man funna i krokodil

LÄS MER:Drogs in i inhägnad – dödades av 40 krokodiler

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS