Påven hälsar på Shimon Peres vid presidentpalatset i Jerusalem. Ett trevligt möte men många är kritiska till påvens besök.
Påven hälsar på Shimon Peres vid presidentpalatset i Jerusalem. Ett trevligt möte men många är kritiska till påvens besök.

Kritiska röster mötte påven i Jerusalem

ANNONS
|

Påve Benedictus XVI manade till fred när han i går besökte judarnas heliga plats Västra muren och muslimernas Klippdomen. Han träffade israeliska överrabbiner, den palestinska stormuftin och han ledde en mässa för sin egen kristna flock som samlades vid Getsemane örtagård för att höra den helige fadern.

Som väntat går inte hans strikt inrutade och ceremoniella program att genomföra helt utan tillbud och misshälligheter. Påven är extremt påpassad. Israeler och palestinier, kristna, muslimer och judar, alla bevakar noggrant varje steg han tar och varje ord han säger - och minsta misstag kan utlösa en kris.

Fridfullt Jordanien

Resans första dagar i det fridfulla Jordanien förlöpte väl. Men nu har han hamnat i det omtvistade Jerusalem, helig stad för tre världsreligioner och mitt i den bittra israelisk-palestinska konflikten. Då blir det genast svårare.

ANNONS

Vid ett interreligiöst möte i Jerusalem med kristna, judiska och muslimska ledare passade schejk Taysir al-Tamimi, ledare för palestiniernas högsta muslimska domstol, på att fördöma "den judiska statens brott" och anklagade Israel för att "slakta kvinnor och barn". Talet ingick inte i programmet och påven lämnade lokalen så snart han insåg vad talet, som hölls på arabiska, handlade om.

-Talet var inte planerat av arrangörerna ... I ett möte avsett för dialog var det raka motsatsen till vad en dialog ska vara, sade Vatikanens talesman Federico Lombardi.

Kritiserat tal i förintelsemuseet

Tidigare fick Benedictus kritik för sitt eget tal i förintelsemuseet Yad Vashem. Museets ledning sa att de var "besvikna" över att han inte identifierade sig med de judiska offren utan uttryckte sig i mera "universella" ordalag.

Israeliska parlamentets, knessets, talman Reuven Rivlin riktade ännu skarpare kritik mot den 82-årige påven, vilken liksom alla tyska ungdomar i sin generation var medlem av den nazistiska organisationen Hitlerjugend.

-Påven talade som en historiker, som en utomstående observatör ... Men det kan inte hjälpas, han tillhörde dem ... Vi kan inte bortse från det bagage han bär med sig, sade Rivlin.

Vatikanens talesman försvarade påven och förklarade att denne nämnt sitt tyska förflutna vid tidigare tillfällen, till exempel i en tysk synagoga och vid ett besök i dödslägret Auschwitz.

ANNONS

-Han kan inte nämna allt varje gång han talar, sade talesmannen Lombardi.

Benedictus hade med sig flera ouppklarade kontroverser när han kom till det Heliga landet, alltså Israel, det palestinska området och Jordanien...

Muslimer anser att han förolämpade profeten Muhammed i ett tal häromåret. Judar anser att den tyske påven har gjort misstag när det gäller Vatikanens inställning till Förintelsen.

-Påven kommer inte hit för att gräla, sade Antonio Franco, Vatikanens ambassadör i Jerusalem, före hans ankomst.

Men det finns tillräckligt många andra som är redo för ett storgräl. Hittills har det mesta gått bra men de två "tillbuden" i Jerusalem visar hur laddat läget är.

Komplicerat förhållande till Israel

Benedictus förhållande till Israel och judendomen är komplicerat. Både som tysk och mot bakgrund av katolska kyrkans 2 000 år långa historia av antijudisk teologi och politik är han påpassad i den frågan.

Judiska grupper protesterar mot att han tidigare i år tog till nåder den katolske biskopen Richard Williamson som förnekat Förintelsen och som uteslutits ur kyrkan. Och Vatikanen har rykt ihop med förintelsemuseet Yad Vashem under senare tid. Museet kritiserar i en utställningstext den kontroversielle Pius XII som var påve under andra världskriget. Han har kallats "Hitlers påve" och anklagas för att ha tigit om massakrerna på judar under Förintelsen.

ANNONS

Vatikanen vill till och med helgonförklara honom men tycks ha lagt planerna på is efter kritiken.

Fakta: Påvens palestinska dag

ANNONS