Kritiker till attack i Bangkok

ANNONS
|

Tiotusentals demonstranter gick i går ut på gatorna i Thailands huvudstad. De forcerade grindarna till regeringsbyggnaderna och tvingade anställda att avbryta sitt arbete.

Närmare 50 regeringskritiker - beväpnade med bland annat knivar och golfklubbor - tog sig in på det statliga tv-bolaget NBT. De omringade omkring 150 personer som arbetade i byggnaden. Polisen grep de flesta av dem, men strax efter bröt sig en andra våg av demonstranter in på tv-stationen. Sändningarna avbröts men återupptogs från annan ort.

Tog befäl över polisen

Samak Sundaravej gick ut i tv och sade att hans tålamod med demonstranterna började ta slut.

- Vi ska göra allt för att situationen ska bli normal igen, sade Samak, sedan han låtit inrikesministern ta befäl över polisen.

ANNONS

Det var Folkalliansen för demokrati (PAD) som utlyst demonstrationen. Folkalliansen består i huvudsak av rojalister och militärvänliga affärsmän, som har gemensamt att de är emot premiärminister Samak Sundaravej.

Tusentals anhängare på gatorna

- Samak har försökt stoppa våra möten så många gånger men han har inte lyckats, sade Parnthep Pongpourpan, en av dem som organiserat demonstrationerna och som förväntade sig att premiärminister Samak skulle avgå.

- I dag utlyser vi en, lång, lång semester för regeringen, sade Sondhi Limthongkul, en annan av Folkalliansens företrädare.

Folkalliansen har flera gånger i år lyckats få ut tusentals anhängare på gatorna utan att säkerhetsstyrkorna reagerat särskilt kraftfullt. De senaste tre månaderna har man hållit dagliga demonstrationer.

Premiärminister Samak ansåg att attacken mot regeringsbyggnaderna var ett försök till en ny militärkupp.

- De vill ha blodsutgjutelse i landet. De vill att militären genomför en kupp, sade han till utländska journalister vid arméhögkvarteret i Bangkok.

Folkalliansen anser att premiärminister Samak agerar på uppdrag av den förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som avsattes i en militärkupp i september 2006. Sedan Samak Sundaravej blivit premiärminister efter valet i december 2007 återvände Thaksin tidigare i år till Thailand. Men korruptionsanklagade Thaksin lämnade nyligen Thailand för England eftersom han inte ansåg sig kunna få en rättvis rättegång i hemlandet.

ANNONS

Folkalliansen för demokrati är - trots sitt namn - emot den form av västerländskt influerad demokrati som Thailand infört. Den anser inte att landets landsbygdsbefolkning är tillräckligt insatt i politiska spörsmål för att rösta fram thailändska ledare. Alliansen menar att valen bara lett till ineffektiva och korrumperade regeringar och vill i stället ha större makt för militären.

Men premiärminister Samak anser att han har demokratiskt mandat från valen i december 2007 och vägrar att ge efter för Folkalliansen.

Den thailändska valutan baht föll i går till den sämsta noteringen på nästan ett år och aktiekurserna dalade när regeringen sade att den förberedde gripande av dem som försökt avsätta regeringen.

- Folk har börjat få panik, men jag ska göra mitt bästa för att hålla mig lugn, sade Samak.

Fakta: Folkalliansen för demokrati

ANNONS