Donerad bröstmjölk skulle kunna rädda liv och hälsa på spädbarn i Bangladesh. men en planerad bröstmjölkbank stoppas efter kritik från islamister. Arkivbild
Donerad bröstmjölk skulle kunna rädda liv och hälsa på spädbarn i Bangladesh. men en planerad bröstmjölkbank stoppas efter kritik från islamister. Arkivbild Bild: Andy Wong/AP/TT

Kritik stoppar bröstmjölksbank i Bangladesh

ANNONS

Ett sjukhus i Bangladesh har stoppat planerna på att inrätta en bröstmjölksbank, efter kritik från islamister om att donerad bröstmjölk bryter mot islamisk lag.

I Bangladesh finns många barn som lider av undernäring. Förhoppningen var att upp till 500 föräldralösa barn eller barn till arbetande mödrar skulle kunna få donerad bröstmjölk via ett sjukhus i Dhaka.

Landets högsta muslimska ledare har ännu inte fattat något beslut i frågan, men flera inflytelserika islamister anser att det skulle strida mot sharialagarna om två barn som fått mjölk från samma mamma skulle gifta sig senare i livet.

Andra muslimska företrädare vill avvakta och se hur andra muslimskdominerade länder har agerat när det gäller donerad bröstmjölk.

ANNONS

Mojibur Rahman, samordnare för den planerade bröstmjölksbanken, säger att sjukhuset hade satt upp strikta regler för verksamheten, bland annat när det gäller donatorernas identitet.

ANNONS