Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tillgång till hållbart användande av vatten och sanitet för alla är ett av de nya utvecklingsmålen, vars finansiering diskuterats i Addis Abeba. Här barn i Pakistan. ARKIVBILD.

Kritik mot "historiskt" FN-avtal

Efter hårda förhandlingar i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har 193 länder enats om hur FN:s mål för hållbar utveckling ska finansieras. "Ett avgörande steg", säger FN-chefen. "Ett fruktansvärt misslyckande", anser kritiker.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP), som deltagit i förhandlingarna, är förhållandevis nöjd över resultatet.

-Vi är oerhört lättade och glada. Det hade varit en katastrof om det inte blivit något avtal, säger Lövin till TT:s utsände. -Det betyder att vi har kommit mer än halva vägen för att få de nya utvecklingsmålen på plats. Det betyder också att vi kommit en bra bit på väg mot klimatavtalet, fortsätter hon.

Även FN: generalsekreterare Ban Ki-Moon var lättad efter mötet.

"Den här överenskommelsen innebär ett avgörande steg framåt för att bygga en hållbar framtid för alla", kommenterade han i ett uttalande.

Överenskommelsen ska finansiera FN:s nya globala mål för en hållbar utveckling, som ska slås fast vid ett möte i New York i slutet av september. Men ett positivt resultat vid mötet i Addis Abeba ses också som avgörande för möjligheterna att nå ett nytt klimatavtal vid FN-mötet i Paris i december.

"Viktigt beslut"

Den största stridsfrågan har varit skatteregler. Utvecklingsländer och organisationer har krävt att FN:s skattekommitté ska uppgraderas till ett mellanstatligt organ, med rätt att fatta beslut om globala skatteregler.

-Vi är väldigt glada. Det var ett otroligt viktigt beslut. Det öppnar möjligheter för mötena i New York och Paris som inte hade funnits annars, säger vice finansminister Per Bolund (MP), som varit på plats vid mötet i Addis Abeba, till TT:s utsände.

Han tycker att det blev en bra kompromiss i skattefrågan.

-Jag känner mig trygg med att det här kommer att leda till positiva effekter, inte minst vad gäller skatteflykt och illegalt utförande av kapital.

"Ett hårt slag"

"Beslutet är ett fruktansvärt misslyckande och ett hårt slag för kampen mot fattigdom och orättvisor", säger Martin Hojsik på Actionaid i ett pressmeddelande. "Det innebär att utvecklingsländer, som förlorar miljarder dollar varje år i skattefusk, inte får samma möjligheter för att rätta till orättvisa globala skatteregler."

FN:s 17 utvecklingsmål ersätter de tidigare millenniemålen och syftar bland annat till att utrota fattigdom och hunger samt uppnå rättvisa, frihet, jämlikhet och en hållbar utveckling till 2030. Enligt FN:s handelsorgan Unctad kommer det att kosta mellan 3 300 miljarder och 4 500 miljarder dollar årligen.