Flyktingar på gränsen mellan Egypten och Israel. Arkivbild.
Flyktingar på gränsen mellan Egypten och Israel. Arkivbild.

Kritik mot EU:s Egypten-förslag

EU vill samarbeta med Egypten för att få en lösning i migrationskrisen. Men Egypten-kännare ser förslaget som en bricka i ett politiskt spel, både för EU-ledarna och för Egypten.

ANNONS
|

Under EU-toppmötet i Salzburg förra veckan lanserades ett förslag om samarbete mellan EU och Egypten om migrationen. Vad samarbetet ska bestå av är ännu oklart, men människorättsorganisationer är kritiska till planen.

- Det här kom som en chock. Vad EU säger är att de är villiga att bortse från allt som händer i Egypten i form av avrättningar, tortyr och massarresteringar. Europa vill bara bli av med ansvaret genom att dumpa flyktingarna på Egypten, säger Hussein Baoumi, Egyptenkännare vid Amnesty International.

ANNONS

Bakgrunden till kritiken är att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi allt mer flagrant bryter mot mänskliga rättigheter. I en enda dom i september dömdes 75 personer till döden för inblandning i de blodiga protesterna 2013.

Inget föredöme

- Det här handlar mer om politiska intressen än att rädda liv. al-Sisi använder flyktingfrågan i utpressningssyfte, läget i landet är det sämsta på årtionden, säger Amr Magdi, Egyptenexpert vid Human Rights Watch.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har redan fört samtal med al-Sisi om migrationsfrågan, och i synnerhet Kurz har varit positiv till ett samarbete.

- När ledare som Kurz säger att Egypten är ett föredöme säger han i realiteten till egyptierna att deras liv inte spelar någon roll så länge Kurz kan säga till sina väljare att han stoppar invandringen, säger Hussein Baoumi, och fortsätter:

ANNONS

- Inget bra kan komma ut ur förslaget. De enda som kan tjäna något är högerpopulister som i det korta perspektivet får fler röster. Och al-Sisi, som kan utnyttja det för att stärka sin makt och strypa mänskliga rättigheter ännu mer.

Flyttar på krisen

Att stoppa flyktingar i Egypten skulle heller inte lösa något problem. Både Baoumi och Magdi säger att man bara flyttar på krisen. Och några garantier för att flyktingar skulle behandlas väl i Egypten finns inte. Enligt Amr Magdi är det inte säkert var flyktingar hålls i landet.

- Det finns helt enkelt ingen information. Ibland får vi se bilder från något läger som vi inte vet var det ligger, som militären släppt, det är allt. Men vi vet att Egypten har en historia av att skicka tillbaka flyktingar, och de har även skjutit flyktingar som försökt ta sig in i landet, säger han.

ANNONS

Inga förhoppningar

Under måndagen träffar Donald Tusk al-Sisi i New York för nya samtal. Varken Amr Magdi eller Hussein Baoumi har några större förhoppningar inför mötet.

- Om EU verkligen vill se en långsikt lösning måste de försöka få en demokratisk ledare i Egypten. De kan inte luta sig mot en diktator som fängslar folk och med våld hindrar båtar att lämna landet, säger Baoumi.

TT

Fakta: EU och migrationen

Sommaren och hösten 2015 blev flykting- och migrantsituationen akut i EU då en stor mängd människor anlände, främst från kriget i Syrien, via Turkiet in i Grekland och vidare upp mot resten av EU. Totalt ankom över 1,8 miljoner människor.

För att vara bättre förberett vid en eventuell liknande situation framöver lade EU-kommissionen under 2016 fram sju sammanhängande förslag om allt mellan en gemensam fördelning av de asylsökande till nya regler för mottagning och behandling av asylärenden med mera. Oenigheten har dock varit stor bland EU-länderna, framför allt kring den obligatoriska omfördelningen.

EU har även utökat sitt samarbete med de länder varigenom flyktingarna och migranterna färdas, framför allt Turkiet. Samtidigt har mer och mer fokus lagts på hur EU kan hjälpa till för en bättre utveckling i de länder i främst Afrika varifrån många migranter kommer.

ANNONS