EU-länderna enas om pristak på ryska oljeprodukter i samband med möten med Ukrainas ledning.
EU-länderna enas om pristak på ryska oljeprodukter i samband med möten med Ukrainas ledning. Bild: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Kristersson välkomnar EU-åtgärder mot rysk olja

EU-ländernas ambassadörer har enats om pristak på ryska oljeprodukter. Beslutet är en viktig del i de embargon, sanktioner och ekonomiska åtgärder som riktas mot Ryssland, och välkomnas av statsministern.

ANNONS

"De nya sanktionerna slår hårt mot Rysslands möjligheter att finansiera sitt hänsynslösa anfallskrig. Genom att försvåra exporten av petroleumprodukter minskar den ryska krigskassan", säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.

Pristaket är uppdelat i två delar, en på 100 dollar per fat (motsvarande drygt 1 000 kronor) och som bland annat gäller diesel, en för petroleumprodukter av lägre kvalitet, på 45 dollar per fat. Dessutom omfattar beslutet tjänster som tekniskt och ekonomiskt bistånd.

Beslutet togs under det svenska ordförandeskapet och ska formellt antas av Europeiska rådet. Ulf Kristersson säger att Sverige som ordförandeland ska driva på för en "stark och enig EU-linje" mot den ryska aggressionen.

ANNONS

"Försvaret av Ukraina är vår tids viktigaste uppgift", säger Kristersson.

Efter EU-ambassadörernas beslut har även G7 och Australien enats om samma pristak.

I december införde EU, G7 och Australien embargo på rysk råolja som levereras till havs, då med ett pristak på 60 dollar per fat.

Det andra och utvidgade embargot är riktat mot raffinerade petroleumprodukter såsom bensin och diesel, som fraktas till sjöss från Ryssland. Beslutet vinner laga kraft på söndag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS