Kristersson möter Erdogan i Ankara

Ulf Kristersson möter Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara under tisdagen. Det är det första mötet på högsta nivå mellan länderna sedan Erdogan besökte Sverige under Reinfeldts tid som statsminister. På agendan står Sveriges medlemskapsansökan till Nato.
– Det är vår önskan att Sveriges ansökan ska gå igenom och att vi blir allierade, säger Recep Tayyip Erdogan under den gemensamma pressträffen.

ANNONS
|

Kraftigt försenade steg slutligen statsminister Ulf Kristersson och president Recep Tayyip Erdogan upp på scenen för den gemensamma presskonferensen efter dagens möten. De två ledarna hade diskuterat flera frågor – ökat samarbete inom handel och turism – men framför allt frågan om den svenska Natoansökan.

Turkiets president sa att han uppskattade flera steg som Sverige har tagit, men tryckte på att han förväntar sig Sveriges stöd i kampen mot terrorism, radade upp flera organisationer som Turkiet anser vara terrorister och berättade att 40 000 turkiska medborgare har fått sätta livet till i terrorattacker.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller en gemensam pressträff i Ankara.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller en gemensam pressträff i Ankara. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sverige behöver ta fler steg för att få Turkiets stöd, menade Erdogan. Men han gläntade också på dörren för Sverige.

ANNONS

– Det är vår önskan att Sveriges Natomedlemskap ska gå igenom och att vi kommer att bli allierade, sa han.

– Sverige vill ha Natomedlemskap för sin egen säkerhet och vi vill se Sverige stötta oss i våra egna säkerhetsfrågor.

Kristersson: ”Kommer implementera avtalet”

Statsminister Ulf Kristersson försäkrade att Sverige tar terroristhotet på allvar. Han tryckte på att Sverige anser att PKK är en terrororganisation, men undvek att nämna kurdiska organisationer som PYD och YPG, som terrorklassas av Turkiet men inte av Sverige, EU eller USA.

Han lyfte också fram det avtal som Sverige, Finland och Turkiet slöt i Madrid i somras och lovade att följa det.

– Jag vill försäkra alla turkar om att Sverige kommer att leva upp till alla förpliktelser mot Turkiet, sa Ulf Kristersson.

– Vi kommer att implementera avtalet till fullo.

President Erdogan säger att han hoppas på större framgång vid ett nytt möte om en månad.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Inför toppmötet i Erdogans presidentpalats i Ankara har den svenska regeringen försökt mjuka upp den turkiska inställningen. Under helgen tog regeringen avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD.

ANNONS

Billström: För nära koppling till PKK

Sverige har tidigare stöttat YPG, som varit en viktig allierad till Nato och USA i kampen mot IS i Syrien. Turkiet, som ser organisationen som terrorister med koppling till PKK och har kallat Sverige för ”ett vandrarhem för terrorister”, har däremot krävt att Sverige tar avstånd från YPG/PYD.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, sa utrikesminister Tobias Billström (M), i Ekots Lördagsintervju.

– Vi tycker att det är viktigt att man klargör att det inte kommer att finnas några tvivelaktiga kontakter, det får inte finnas någon osäkerhet i det här samröret.

Kurdiska grupper i Turkiet och Syrien

Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti. Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

I Syrien har motståndet mot terrorrörelsen IS till stor del utgjorts av Syriens demokratiska styrkor (SDF), som domineras av den kurdiska YPG-milisen.

YPG är den väpnade grenen av PYD, som är det största politiska partiet bland syriska kurder.

Sverige, USA och EU klassar varken YPG eller deras politiska gren, partiet PYD, som terrorister, men Turkiet likställer YPG med PKK. Såväl regeringsföreträdare som statligt kontrollerade medier benämner dem som en och samma entitet.

TT

Turkiet motsatte sig tidigt Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato. Under sommaren slöt de tre länderna slutligen ett avtal där Sverige och Finland skrev under på ett ökat samarbete mot terrorism. Avtalet pekade särskilt ut de kurdiska organisationerna PKK och YPG/PYD.

Därutöver har Turkiet ställt krav på att en rad personer som man kallar ”terrorister” ska utvisas, främst från Sverige. Den turkiska definitionen av vilka organisationer som är terrorklassade skiljer sig dock från EU-ländernas definition, vilket har gjort utvisningskraven till en svårlöst fråga. Under Magdalena Anderssons (S) tid som statsminister var Sveriges hållning att man aldrig utvisar svenska medborgare och kommer följa svensk lagstiftning och internationell rätt. Det finns inget som tyder på att den nya regeringen har en annan hållning i frågan.

ANNONS

Det turkiska parlamentets talman Mustafa Sentop sa innan mötet till nyhetsbyrån AP att Sverige har många steg kvar för att få sin Natoansökan godkänd.

Sentop säger till nyhetsbyrån att "terrorister" får jobba med propaganda, finansiering och rekrytering i Sverige, och att ingenting har gjorts åt Turkiets utlämningsförfrågningar, skriver TT.

LÄS MER:Turkiet om Kristerssons besök: Historisk möjlighet

LÄS MER:Fem punkter: Ulf Kristerssons möte med Recep Tayyip Erdogan

LÄS MER:PYD: Svenska IS-fångar en humanitär fråga

LÄS MER:Kakabavehs kritik efter Billströms (M) lördagsintervju

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS