Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spainiens jämställdhetsminister Irene Montero har kallat till ett krismöte efter att ytterligare kvinnor mördats i landet. Bild: Marta Fernandez
Spainiens jämställdhetsminister Irene Montero har kallat till ett krismöte efter att ytterligare kvinnor mördats i landet. Bild: Marta Fernandez

Krismöte efter att sex kvinnor mördats i Spanien

Spanien kallar till ett krismöte efter att ytterligare sex kvinnor mördats i landet. Det är det andra mötet som hålls i ett försök att få bukt på våldet mot kvinnor i landet.

Den spanska regeringen har kallat till det andra krismötet med experter på våld i hemmet på mindre än en månad, efter att sex kvinnor och en ung flicka mördats under januari, rapporterar The Guardian. Nu överväger regeringen att låta kvinnor få veta om deras partner har dömts för våldsbrott.

Under måndagen mördades en 45-årig kvinna och hennes åttaåriga dotter i den nordvästliga Valladolidregionen. De dödades bara fem dagar efter att en 38-årig kvinna dödades i den katalanska provinsen Lleida. Därmed steg antalet kvinnor som mördats av en partner eller ett ex till 1 118 sedan 2003, då myndigheterna började mäta den typen av mord.

Antalet fall ökar kraftigt

Bara under 2022 dödades 49 kvinnor av deras partner eller ex.

”Hittills i januari har sex kvinnor och en åttaårig flicka mördats av sexistiskt våld”, twittrade Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero på måndagen. ”Jämställdhetsministeriet kallar en kriskommitté till ett möte klockan 10 på fredag för att analysera varje fall i detalj, ta reda på vad som gick fel, förbättra koordineringen och säkerställa att vi alltid kommer i tid.”

Antalet kvinnor som mördas av personer som de har eller har haft en relation med har ökat kraftigt i Spanien, enligt The Guardian. Det har fått den spanska regeringen att utreda om kvinnor som utsätts för våld i hemmet ska få veta om deras partner är straffad sedan tidigare.

Armband ska skydda offren

Förra månaden uppmanade regeringen också domstolarna att i större utsträckning beordra elektroniska armband som ett hjälpmedel för kvinnors vars tidigare partner har belagts med kontaktförbud.

– Vi tycker att det är viktigt att främja användningen av elektroniska enheter, såsom armband som varnar kvinnor för att angriparen är nära, sa justitieministern Pilar Llop i slutet av december. Sedan de infördes 2009 har ingen kvinna som burit ett sådant armband mördats.

Oppositionen kritiserar dock regeringen för att misslyckas med att skydda kvinnor. En lag som gjort samtycke till en nyckelfaktor i våldtäktsfall har införts, men samtidigt minskade skillnaden mellan lägsta och högsta straff för sexualbrottslingar, vilket har gjort att flera har kunnat överklaga sina straff. Till slutet av december hade 129 dömda sexbrottslingar dragit nytta av de ändrade straffen.

LÄS OCKSÅ: Man misstänks för våldtäkt på svensk turist

LÄS OCKSÅ: Rättegång mot Hells Angels inleds i Madrid

LÄS OCKSÅ: Ukrainska flyktingar jobbade på illegal tobaksfabrik i Spanien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.