Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kriserna förföljer pressad Biden

Blå himmel och sol mötte Joe Biden när han kom till New York på tisdagen. Men verkligheten är inte lika molnfri: akuta kriser förföljer honom och kan avgöra hans framtid som USA:s president.

Väderomslagen är snabba och oväntade i styrka i nordöstra USA. De är svåra att förutsäga och förhindra. Ungefär som pandemin och vad alla kriserna ska leda till för Joe Biden och amerikanerna.

På tisdagen var det soligt och strålande i New York och New Jersey. Inget vittnade om den förödelse som rapporterats ha krävt minst 50 människors liv och vållade stora materiella och ekonomiska skador i översvämningar till följd av resterna av orkanen Ida förra veckan.

Joe Biden kom till katastrofdrabbade områden vid lunchtid på tisdagen.Under eftermiddagen träffade han berörda och ansvariga. Med egna ögon fick han se vad många betraktar som ett resultat av klimatförändringarna och myndigheternas oförmåga att agera innan det är för sent.

– I årtionden har forskare varnat för extremväder. Klimatförändringarna har nått hit och vi genomlever dem nu. Vi kan fortfarande förhindra att det blir värre, konstaterade Biden själv under besöket i Hillsborough Township i New Jersey.

President Joe Biden landade i New Jersey på tisdagen och besökte områden som drabbats av översvämningarna. Bild: Evan Vucci
President Joe Biden landade i New Jersey på tisdagen och besökte områden som drabbats av översvämningarna. Bild: Evan Vucci

1449 personer har dött i covid-19 senaste veckan

Presidenten landade på Kennedy-flygplatsen efter en kort resa med Air Force One från Washington där ännu fler problem hänger över honom. På onsdagen väntas han hålla ett tal till nationen om den ännu en gång ökade smittspridningen till följd av deltavarianten.

Den senaste veckan har i genomsnitt 137 000 människor konstaterats smittade per dygn och 1449 avlidit, enligt CNN. Presidentens rådgivare Anthony Fauci, läkare och immunolog, kunde inte förutse konsekvenserna när han var med i nyhetskanalens morgonsändning på tisdagen.

– Det är upp till oss själva. Vi kan stoppa detta om vi vaccinerar oss även i lägre åldrar och bär munskydd i utsatta miljöer, var Faucis budskap.

Omkring 53 procent av alla amerikaner är vaccinerade. Ett beslut om en tredje dos med vissa vacciner kan komma i USA den 20 september, eller inte långt senare, trodde han.

USA:s legitimitet och ansvar ifrågasätts

Joe Biden är samtidigt under stark tidspress att få igenom sina historiska reformpaket i en hårdnande konfrontation med republikanerna. De kommande förhören i senaten om det kaotiska amerikanska militära uttåget ur Afghanistan kastar också djupa skuggor över 20-årsdagen av terrorattackerna på lördag.

USA:s legitimitet och ansvar ifrågasätts. Det var Donald Trump som tog initiativet till reträtten och talibanernas återkomst men Biden får skulden av sina moståndare. På tisdagen presenterade talibanerna sitt nya politiska ledarskap med mulla Hassan Akhund i toppen på förslag av talibanernas högste andlige och värdslige ledare, mulla Haibatullah Akhundzada.

Utrikesminister Antony Blinken hävdade på tisdagen att talibanerna har lovat medverka till att kvarvarande amerikaner och andra med dokument får lämna landet. Det är dock uppenbart att republikanerna ser ännu en möjlighet att vinna mellanårsvalet och få tillbaka en majoritet i kongressen. Det skulle göra det ännu svårare att komma till tals med ett parti som fortfarande präglas av Donald Trump och hans politik.

LÄS MER: Biden hårt pressad i sin värsta kris

Konflikt över ny abortlag

Den ledande republikanen, minoritetsledaren Kevin McCarthy, hotar de teknikföretag som samarbetar och lämnar ut telefonlistor med den kommitté som nästa vecka i representanthuset inleder förhören om ansvaret för 6 januari-attacken mot Kapitolium.

FBI:s tidigare biträdande chef Andrew McCabe uppmanar polismyndigheterna att ta ett förväntat högermöte till stöd för fängslade efter stormningen "mycket allvarligt". Misstaget från i januari om att inte reagera på samma typ av varningar får inte upprepas, menade han i CNN.

Som ännu ett uttryck för polariseringen i USA klargör justitiedepartementet att man inte tolererar några attacker mot kvinnor som ska göra abort eller mot abortkliniker i Texas. Det är ett svar på den nya abortlagen i delstaten genom att åberopa en federal lag.

Den nya abortlagen innebär praktiskt taget ett totalt förbud mot abort i Texas. Inte ens efter våldtäkt eller incest får kvinnor längre göra abort efter graviditetsvecka sex. Den nya lagen gör att medborgare kan stämma den som "bistår eller medverkar till" en abort som sker efter sjätte veckan.

President Joe Biden har reagerat starkt på det vägledande utslaget i USA:s högsta domstol, som sedan Trumperan domineras av konservativa ledamöter.

GP:s fotograf Stefan Berg och reporter Jan Höglund på plats i New York. Bild: Stefan Berg
GP:s fotograf Stefan Berg och reporter Jan Höglund på plats i New York. Bild: Stefan Berg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.