"Krisen är inte över"

ANNONS
|

Vad innebär uppgörelsen för cyprioterna?

- Krisen är inte över, den har skjutits upp. Nu räddas banksystemet så att cyprioternas besparingar inte försvinner. Överenskommelsen är tuff, men alternativet hade varit en ekonomisk kollaps med svåra politiska följder. Då hade också cyprioternas pensionsfonder varit hotade.

Nu slipper de som har besparingar på mindre än 100000 euro, 840000 kronor, den skatt på 6,75 procent som ingick i den första överenskommelsen. Men trots att Cypern nu får tio miljarder euro i nödlån är det svåra tider som väntar cyprioterna.

Vad beror krisen på?

- Problemet för Cypern är att bankväsendet är gigantiskt i förhållande till landets ekonom i. När bankerna förlorade tiotals miljarder kronor, främst som en följd av krisen i Grekland, riskerade hela systemet att braka samman.

ANNONS

Nu mister Cypern sin ställning som finansparadis, vilket främst har lockat rika ryssar, serber och britter. Det är för tidigt att säga vad som händer om eller när dessa flyttar sina miljarder någon annanstans.

Dessutom kommer Cyperns näst största bank, statliga Laiki Bank (Folkbanken), att stängas. Småspararnas pengar ska flyttas till börsnoterade Bank of Cyprus, som är landets största bank. De som har mer än 100000 euro på någon av dessa banker måste vara med och finansiera likvideringen av Laiki Bank.

Straffskatt och avveckling av landets näst största bank. Varför gick trojkan - EU, ECB och Internationella valutafonden - så hårt åt Cypern?

- Dels för att den cypriotiska ekonomin är så liten i förhållande till flera andra euroländer – man trodde sig kunna göra lite som man ville. Men också för att framför allt Tyskland inte ville vara med och rädda tillgångar för ryska miljardärer som tvättar pengar via Cypern. Det är valår, och den tyska regeringen är extra lyhörd för väljaropinionen.

Kritiken mot den första, hårda uppgörelsen kom tydligen som en överraskning för trojkan. Därför gick den natten till måndagen med på en överenskommelse som inte drabbar småspararna lika hårt.

Vad betyder avtalet för eurosamarbetet?

- Cypern stannar kvar i eurozonen. Hade landet tvingats lämna euron vore det en enorm prestigeförlust för EU.

ANNONS

Men för sparare i andra länder är det en varningssignal: trots insättningsgarantier har eurozonen varit beredd att tvinga alla sparare att betala för bankernas dåliga affärer.

Hur kommer svenska turister på Cypern märka av uppgörelsen?

- På kort sikt förmodligen inte alls. Men tills vidare kan man inte ta ut mer än 100 euro per dag i bankomaterna.

ANNONS