Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomen och nyutnämnde premiärministern Carlo Cottarelli i Rom.

Krisande Italien försöker vinna tid

Det är osannolikt att den tidigare IMF-ekonomen Carlo Cottarelli, även känd som "herr Sax", får till en hållbar italiensk regering – men med åtgärden köper det krisande landet tid. Troligen stundar nyval i höst, ett val som ställer existensiella frågor om euron och Italien som EU-land på sin spets.

Vissa avfärdar Cottarellis rekrytering av ministrar som ett spel för gallerierna. Andra ser det som ett avgörande försök att hantera den osäkerhet som råder på marknaderna, att visa det övriga EU att det statsskuldtyngda Italien tar krisen på allvar.

- Presidenten spelar den enda puck han har, nämligen att göra ett nytt regeringsförsök med en mer eurovänlig person, konstaterar Lucia Naldi, italienska och professor i företagsekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Tumme ner

Cottarelli, som anses höra till den politiska mittenfåran, utsågs till premiärminister med det otacksamma uppdraget att bilda regering i måndags. Detta sedan president Sergio Mattarella stjälpt de EU-kritiska valsegrarna Femstjärnerörelsens (M5S) och Legas regeringsförslag genom att säga nej till deras ekonomiminister, den starkt eurokritiske Paolo Savona. Antietablissemangspartiet M5S och främlingsfientliga Lega var de stora vinnarna i parlamentsvalet i mars, men koalitionen dem emellan var långt i från självklar och har manglats fram de senaste månaderna.

Nu har dock företrädare för båda partierna sagt att de tänker göra tumme ner för den regering som Cottarelli, känd under namnet "herr Sax" för sina budgetnedskärningar, håller på att ta fram. Men Naldi håller en liten dörr öppen.

- Det finns många småpartier och många sneglar på vad (högerpolitikern och tidigare premiärministern) Silvio Berlusconi tycker. Det finns en chans att det går att få till en kortsiktig teknokratregering som kan hålla över sommaren.

En av de viktigaste uppgifterna för en sådan expeditionsministär blir i sådana fall att få igenom en statsbudget.

Vill kampanja?

September eller oktober är månader som nämnts som möjliga för nyval.

I Italien diskuteras nu varför Lega och M5S lade sig så platt i förhandlingarna med presidenten, trots att denne lade fram andra förslag på ekonomiminister.

- En teori är att Lega faktiskt vill ha nyval, att man egentligen inte vill regera med Femstjärneförelsen utan hellre går tillbaka och kampanjar. Lega har haft framgångar i lokalval den senaste tiden och det är möjligt att de hoppas på större medvind för sin högerextrema politik i höst, säger Naldi.

I det regeringsprogram som Lega och M5S hade enats om ingick skattesänkningar, medborgarlön och pensionsreformer, men Naldi säger att många italienare undrar hur dessa skulle finansieras, hur statsbudgeten skulle gå ihop. Ur det perspektivet kan en ny valrörelse – där sådana löften gås igenom ordentligt – gynna vetgiriga väljare.

TT: Vad betyder krisen för Italiens relation med EU?

- Den bir mer komplex. Det ligger i Europas intresse att Italien är stabilt och Rom vill försäkra EU att man tar ekonomiskt ansvar. Men situationen är svår och oroväckande.