En flagga hålls upp vid ett möte för USA:s aktiva och pensionerade försvarsanställda i Washington DC 2013.
En flagga hålls upp vid ett möte för USA:s aktiva och pensionerade försvarsanställda i Washington DC 2013.

Krigsveteraner vill dämpa kongressbråken

Plötsligt blev käbblet och den politiska splittringen i Washington DC för mycket för den tidigare marinkårsofficeraren Rye Barcott. Han grundade With Honor, en grupp som stöder krigsveteraner som kandiderar inför höstens mellanårsval till kongressen – och som lovar att jobba över partigränserna.

ANNONS
|

- Vi tror inte att det är en slump att kongressen är så dysfunktionell just nu, ett skäl är att antalet krigsveteraner som sitter där har minskat drastiskt, sade Barcott i en intervju med public service-bolaget NPR nyligen.

På With Honors sajt läggs resonemanget fram tydligt. Förtroendet för kongressens ledamöter har minskat från drygt 40 procent i början av 1970-talet till cirka 15 procent i dag. Och i början av 1970-talet hade cirka 80 procent av senatorerna och 75 procent av representanthusledamöterna militär erfarenhet – mot cirka 20 procent i dag, enligt studier från Gallup och Brookings.

ANNONS

Löser problem

Barcott menar att försvarsanställda, i synnerhet sådana som arbetat i konfliktsituationer, är samarbets- och problemlösningsorienterade. Själv tjänstgjorde han under Irakkriget innan han blev chef på energijätten Duke Energy i sin hemstad Charlotte i North Carolina, skriver lokaltidningen Charlotte Observer.

With Honor är en så kallad "super-pac" – en organisation som kan ta emot pengar från företag, organisationer och individer och kanalisera dem till kandidatstöd. I år hoppas man lägga närmare 30 miljoner dollar på att få ett 25-tal krigsveteraner invalda i kongressen.

Gruppen stödjer både republikaner och demokrater, men för att få stöd måste en kandidat ställa sig bakom With Honors försäkran. Den innefattar löften om att tala sanning, att prioritera allmänhetens intressen över sina egna, att respektera kollegor och att arbeta för mer hövlighet i politiken. Dessutom måste en With Honor-kandidat ha ett möte med någon från det motsatta partiet minst en gång i månaden samt stödja minst ett större, partiöverskridande lagförslag om året.

Argumentera och ta en öl

- Vi är inte fokuserade på sakpolitik. Vårt fokus är karaktär, för vi tror att det är det grundläggande problemet, säger Barcott.

ANNONS

- Om man ska fixa det här på riktigt så måste man ha människor som kan argumentera mot varandra i talarstolen men ändå träffas efteråt och ta en öl.

I gruppens rådgivande panel finns den tidigare försvarsministern Robert Gates och den politiske analytikern David Gergen. I nuläget har With Honor ställt sig bakom nio kandidater, varav två kvinnor.

TT

Fakta: Höstens mellanårsval

Mellanårsvalet till USA:s kongress äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 239 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

Om det var val till kongressen i dag skulle 45,7 procent av amerikanerna rösta på en demokratisk kandidat och 37,9 procent på en republikansk kandidat, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics låtit göra.

Amerikanerna hyser inte särskilt höga tankar om sina folkvalda. 16,1 procent tycker att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 72,5 procent är av motsatt åsikt.

Källa: Representanthuset, senaten och Real Clear Politics

ANNONS