Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Krigshot i Gaza efter nya attacker

Israeliskt militärflyg inledde under kvällen en ny offensiv mot Gazaremsan med över 25 flyganfall i tät följd. Offensiven bemöttes med raketbeskjutning från Gaza mot södra Israel.

-Än så länge är det inte lika illa som i går kväll, men det är bara början på kvällen. Ingen sov i natt, ingen kan sova i Gaza, säger den palestinske journalisten Mohammed Omer, som befinner sig på ett sjukhus i Rafah i södra Gaza när TT når honom vid 21-tiden svensk tid. -Hade du ringt några minuter tidigare skulle du ha hört de sista fyra flyganfallen, väldigt kraftiga, säger han.

Enligt en talesman för Hamas har 16 personer i Gaza, varav fyra barn, dödats under ett dygn av israeliska flyganfall, skriver AFP. Samtidigt har tre personer dödats i Israel och över 380 raketer skjutits från Gaza, enligt israelisk militär.

Mohammed Omer bor i Gaza city, men har det senaste dygnet rest över Gazaremsan för att rapportera. I går när han befann sig i en affär i staden Gaza slog en bomb ner i en bil alldeles utanför affären.

-Det var kroppsdelar spridda över gatan.

Israeliska företrädare har sagt att räderna mot Gaza kan pågå i flera dagar och att en markinvasion inte är utesluten. Och han fruktar att attackerna trappas upp:

-Israel ser ut att vara redo för en stor markattack. Folk är verkligen rädda, säger han.

Samtidigt som israeliskt stridsflyg fortsatte att bomba mål i och utanför staden Gaza sköts palestinska raketer in över Israel. I Tel Aviv ljöd varningssirenerna på kvällen och folk skyndade sig från bussar för att ta skydd. Raketen slog dock ner i havet och ingen skadades.

Israels försvarsminister Ehud Barak godkände under kvällen ett beslut, som ger armén möjlighet att mobilisera 30 000 reservister.

Många befarar nu att Israel ska slå till med full kraft, som under invasionen av Gaza 2008-2009.

-Vi har hört att stridsvagnar samlas vid gränsstängslet, säger Issam Younis.

Rökplymer sköt upp från palestinska byggnader som träffats medan himlen ovanför Gaza randades av kondensationsstrimmor från raketer på väg mot Israel.

-Det har varit våldsamt nu på morgonkvisten. Det går raketer ut och bombardemang in. Bara när jag stod i duschen hörde jag tre-fyra smällar, säger den norske hjälparbetaren Kjetil Östnor till NTB.

Han beskriver situationen i landremsan som förfärlig.

-Vi har haft turen att kunna evakuera, men palestinierna har ingenstans att fly och inga skyddsrum att söka tillflykt i, säger Östnor, som är chef för Norsk Folkehjelp i de palestinska områdena.

Under ett akutmöte i FN:s säkerhetsråd försvarade USA:s FN-ambassadör Susan Rice Israels flygattacker och sade att raketattacker från Hamas sida skadar försöken att få ett slut på konflikten.

-Hamas säger sig ha palestiniernas intressen i åtanke, men samtidigt fortsätter man med ett våld som bara skadar deras sak, sade Rice.

Egyptens president Muhammad Mursi fördömer det han beskriver som Israels aggression mot Gazaremsan.

-Israelerna måste förstå att vi inte accepterar den här aggressionen som kan leda till instabilitet i regionen, sade han i egyptisk tv enligt Reuters.

Mursi sade också att han fört samtal om den explosiva situationen med USA:s president, Barack Obama.

Obama ringde i går upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Egyptens president Muhammad Mursi i ett försök att dämpa den eskalerande konflikten i Gaza.

Obama betonade för de bägge ledarna att Israel har rätt att försvara sig mot raketangrepp från Gaza., men Netanyahu uppmanades att göra allt han kan för att spara civila liv.

-Jag är utomordentligt oroad över utvecklingen och kan bara vädja om att allt våld från Gaza och mot Gaza upphör. Risken att detta eskalerar utanför all kontroll är betydande, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

BAKGRUND: Konflikten

Israel dödade på onsdagen Hamas högste militärbefälhavare Ahmed al-Jaabari i en flygräd och anföll flera mål i Gaza. Det riktade mordet på Hamasledaren väckte vrede i Gaza och befaras leda till en upptrappning av våldet. Israel har sagt att fler flygräder är att vänta och att dödandet av al-Jaabari är inledning på en omfattande Gazaoperation.

Israeliska säkerhetskabinettet gav på onsdagskvällen grönt ljus för militären att kalla in personal ur arméreserven "efter behov".

Hamas väpnade gren reagerade med att säga att Israel "öppnat helvetets portar".

Israels flygräder fick Egypten att kalla hem sin Israel-ambassadör och Arabförbundet har beslutat hålla ett krismöte på lördag. FN:s generalsekreterare har manat parterna att lugna ner sig.

USA har fördömt raketbeskjutningen från Gaza mot södra Israel och stöttat "Israels rätt att försvara sig", men uppmanar till att "iaktta försiktighet för undvika att civila skadas eller dödas".