Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Krigsherre vill ha afghansk fred

Den ökände och tidigare FN-fördömde afghanske krigsherren Gulbuddin Hekmatyar träder fram och manar till fred i Afghanistan. I landet fortsätter oroligheterna och USA skickar åter soldater till Helmandprovinsen.

Gulbuddin Hekmatyar har hållit sitt första offentliga tal sedan han i höstas skrev på ett fredsavtal med den afghanska regeringen. I talet manar han talibanerna att sluta strida och börja förhandla.

- Jag bjuder in er att följa med på fredskaravanen och stoppa det här meningslösa och oheliga kriget. Jag vill ha ett fritt, stolt, oberoende och islamiskt Afghanistan, sade han.

Levt gömd

I februari beslutade FN:s säkerhetsråd att häva sanktionerna mot Gulbuddin Hekmatyar som nu åter kan leva öppet i Afghanistan efter att ha hållit sig gömd i nästan 15 år.

Presidenten Ashraf Ghani har förhoppningen att Hekmatyar ska ha en lugnande effekt på läget i landet.

Ungefär samtidigt som fredsuppropet från krigsherren kom nyheten om att soldater från USA:s marinkår har återvänt till den oroliga provinsen Helmand.

Soldaterna är de första utländska trupperna som placeras i området sedan 2014, då Nato slutade strida där, rapporterar AFP. Återvändandet kommer bara en dag efter det att talibanerna annonserat sin våroffensiv.

Helmand – som under flera år utgjorde centrum för västmakternas militära intervention i Afghanistan – har blivit alltmer instabilt. Talibanerna kontrollerar merparten av provinsen, där opiumhandeln är mycket omfattande.

Oro i FN

I februari genomförde amerikanskt stridsflyg bombanfall i Helmand för att hjälpa afghanska regeringsstyrkor att slå tillbaka talibanerna. Minst 18 civila dödades i bombningarna, många av dem barn, och FN uttryckte sin "djupaste oro" för upptrappningen av våldet och uppmanade alla parter att följa internationell rätt.

Totalt har USA ungefär 8 400 soldater i Afghanistan, med ytterligare 5 000 från Natoallierade länder.