Svenska läkaren Märit Halmin arbetade nyligen på ett sjukhus i Kobane i Syrien.
Svenska läkaren Märit Halmin arbetade nyligen på ett sjukhus i Kobane i Syrien.

"Kriget slår sönder människors drömmar"

Efter IS fall i al-Raqqa beger sig syrier som varit på flykt hemåt igen – till minerat land. Intensivvårdsläkaren Märit Halmin har varit på plats i Syrien för att vårda skadade och sjuka.

ANNONS
|

En ung kvinna som kom in till sjukhuset i Kobane i norra Syrien – där läkaren Märit Halmin arbetade för hjälporganisationen Läkare utan gränser i drygt en månad – minns hon särskilt väl.

Kvinnan var apatisk och klagade över buksmärtor. Men alla prover som togs var i sin ordning och inga fysiska fel stod att finna.

Så berättade släktingar till den unga kvinnan att hon hamnat i detta tillstånd när hennes far mördades av IS.

- Det var då det slog mig att det var sorgen som hade gjort att hon fick ont i kroppen, säger Märit Halmin, som till vardags arbetar som narkos- och intensivvårdsläkare vid Södersjukhuset i Stockholm.

ANNONS

Som sömmerska var den unga kvinnan dessutom ensam försörjare av en storfamilj på tolv personer, men efter faderns död kunde hon inte längre utföra sitt arbete.

- Det blev så tydligt vad kriget gör med människor, inte minst när det gäller psykisk ohälsa. Inte nog med bomber och granatsplitter och beskjutning, vilket i sig är fruktansvärt, kriget slår också sönder människors drömmar, hopp och framtid.

Den starka hemlängtan

Märit Halmin, som tidigare arbetat i Jemen och i Afghanistan, ser en tydlig skillnad mot de tidigare uppdragen.

Syrien var ett land som hade en välfungerande sjukvård och infrastruktur innan konflikten – som nu går in på sitt sjunde år – slog sönder allt.

- Ett land som nästan var som Sverige i utveckling och välstånd har bombats hundra år tillbaka i tiden. Vi fick in patienter som före kriget hade följts lika noga och regelbundet som i Sverige, och som nu dog av hjärtinfarkt i brist på behandling.

ANNONS

Ett mål ris om dagen

I höstas drevs Islamiska staten till slut ut från al-Raqqa, den stad som terrororganisationen utnämnt till sin "huvudstad". När invånarna återvänder till sin hemstad är det till minerad mark. Under sin tid på sjukhuset i Kobane träffade Märit Halmin flera av dessa återvändande, som fallit offer för minorna och skadat sig svårt.

- Först kunde jag inte förstå hur de överhuvudtaget vågar återvända till Raqqa. Men hemlängtan och viljan att återvända är så stark, och de har inget val, säger Märit Halmin till TT.

Men många tvingas stanna i flyktinglägret Ain Issa, en dryg timmes bilfärd därifrån. Vid ett tillfälle besökte Märit Halmin lägret. Nu under vintern är det iskallt, lika kallt som i Sverige vintertid, de drygt 15000 flyktingarna har bara tunnare plädar och filtar att skyla sina kroppar med. De får bara ett mål mat om dagen, en portion ris. Även här var det tydligt hur djupt de psykiska såren går.

- När jag vandrade runt i lägret märkte jag att det inte gick att möta folks blickar. De är inte kontaktbara, säger Märit Halmin.

ANNONS
TT

Bakgrund: Kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statligt förtryck under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes i staden Daraa demonstrationer för demokrati. Regeringens dödliga våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer med krav på al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut regeringsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet trappades upp och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsarmén om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extrema jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats i en stor offensiv.

Fakta: Läkare utan gränser i Syrien

Läkare utan gränser är bland annat på plats i Ain Issa-lägret som ligger cirka 60 kilometer norr om al-Raqqa. Hjälporganisationen driver där en mindre vårdcentral i tält, för behandling av enkla fall som inte behöver sjukhusvård. Man kan också ta emot patienter som behöver sjukhusvård men för då över dem till sjukhuset i Kobane, där organisationen också är verksam.

Hjälporganisationen bedriver även ett nutritionsprogram där man dels försöker kartlägga hur många barn som är undernärda, dels förser undernärda barn med extra näring och mjölk. De familjer som kommer till lägret blir erbjudna ett grundläggande vaccinationsprogram för barnen.

ANNONS