Nordkorea visade upp ballistiska robotar, av en typ som kan avfyras från ubåtar, i samband med högtiden Solens dag.
Nordkorea visade upp ballistiska robotar, av en typ som kan avfyras från ubåtar, i samband med högtiden Solens dag.

Krig "osannolikt" trots högljutt Nordkorea

ANNONS
|

Det slutna Nordkorea firar årets viktigaste högtid – Solens dag – för att uppmärksamma att landsfadern Kim Il-Sung skulle ha fyllt 105 år. Hans arvtagare, diktatorn Kim Jong-Un, har i samband med firandet övervakat en stor militärparad i Pyongyang.

Bilder från statlig tv visar robotar som ställts upp på lastbilsflak. Det rör sig bland annat om ballistiska robotar, av en typ som kan avfyras från ubåtar, som visas upp offentligt för första gången.

Visade upp robotar

Samtidigt har nya typer av interkontinentala ballistiska robotar (ICBM) demonstrerats. Nordkorea har uppgett att de kan färdas så långt som till USA:s fastland. Vid årsskiftet sade Kim Jong-Un att ICBM snart var redo att användas i kärnvapentest.

ANNONS

Årets militärparad följer dock samma mönster som tidigare och är i sig inget att oroa sig över, enligt Niklas Swanström som är forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

- Däremot ska man inte sticka under stol med att Nordkorea har ökat sin militära kapacitet, bortsett från kärnvapnen. Landet har redan en stor konventionell armé och biokemiska vapen som kan användas i direkt krigsföring mot närliggande länder som Sydkorea eller Japan, säger han till TT.

Spända relationer

På påskdagen reser USA:s vicepresident Mike Pence till Sydkorea i samband med ett tiodagarsbesök i Asien, samtidigt som spänningarna har trappats upp med Nordkorea. President Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Enligt Choe Ryong-Hae, en av Kim Jong-Uns närmaste män, är Nordkorea redo att svara på angrepp.

ANNONS

- Vi är beredda att svara på ett fullskaligt krig med ett fullskaligt krig och vi kan slå tillbaka med kärnvapenattacker mot en kärnvapenattack, sade han i ett tal som sändes direkt i statlig tv.

Kinas utrikesminister Wang Yi har även sagt att en militär konflikt med Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst".

"Krig osannolikt"

Niklas Swanström håller med om att det råder allt större osäkerhet mellan USA och Nordkorea.

- Man ser definitivt en ökad risk. Om Nordkorea gör ett nytt kärnvapentest kan eskaleringen fortsätta. Efter att Trump har skärpt retoriken har det blivit svårare att bedöma vad som kan ske, därför behövs militära mekanismer mellan länderna för att eliminera risken för misstag.

Men i slutändan är Swanström inte orolig för något fullskaligt krig.

- Jag tror inte att den amerikanska militären kommer att stå bakom en möjlig attack. Det kan leda till stora förluster och tusentals döda. Av samma anledning vill troligtvis inte Sydkorea, Japan, Kina och till och med Nordkorea sluta i ett krig, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

I nuläget tros Nordkorea ha över 1000 typer av robotar.

Landets kärnvapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet.

Efter det att diktatorn Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats.

Även om Nordkorea har lång vana av att skylta med sin kärnvapenarsenal har den hotfulla retoriken fått viss bäring det senaste året. Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket har retat upp Sydkorea, Japan och USA.

Många har visats upp i samband med politiska händelser. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.´

Källa: CNN, BBC, Reuters, Landguiden

ANNONS