Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knut Arild Hareide öppnar för att sitta kvar som ledare för norska Kristelig Folkeparti. Bild från det extrainsatta landsmötet på fredagen.

KRF-ledaren öppnar för att sitta kvar

Knut Arild Hareide, partiledare för norska Kristelig Folkeparti (KRF), öppnar för att stanna kvar på posten trots att han redan aviserat sin avgång. Öppningen beror på hur det går i de kommande förhandlingarna med regeringen.

Vid ett extrainsatt landsmöte på fredagen stod det klart att KRF-medlemmarna i det kristdemokratiska partiet sade nej till Hareides förslag att dra in stödet till regeringen och försöka bilda en ny regering vänsterut.

I stället vill en majoritet av medlemmarna söka en plats i den sittande högerregeringen och nu väntar tuffa förhandlingar. Hareide avvaktar resultatet.

- Ja, om de inte leder till något är det naturligt att jag leder de sonderingar som eventuellt går vidare till andra partier. Men nu respekterar jag det val som partiet har gjort och jag hoppas att vi lyckas med det, säger Hareide till NRK.

I förhandlingarna behöver KRF komma överens med konservativa Høyre, högerpopulistiska Fremskrittspartiet och liberala Venstre. Hareide hade helst sett ett samarbete med socialdemokratiska Arbeiderpartiet, samt Senterpartiet.