Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin hyllar den ryska vapenutvecklingen.

Kreml: "Ryssland attackerar ingen"

USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är oroade efter att den ryske presidenten prisat landets militära modernisering. Men oron är obefogad, enligt Kreml.

I ett telefonsamtal har västledarna bland annat uttryckt oro över vilka effekterna av Putins tal blir för internationella försök att få kontroll över vapenutvecklingen, meddelar Merkels kansli.

Putin sade i ett tal till nationen på torsdagen att Ryssland utvecklar vapen som är "oövervinnerliga". Han visade även en video som påstods visa en testuppskjutning av en kärnkraftsdriven överljudsrobot som uppges ha oöverträffad lång räckvidd, och som inte kan skjutas ned av befintliga antirobotsystem.

Talet, som överraskade många, hölls knappt tre veckor innan Putin väntas bli omvald till presidentposten.

Kreml: "Hotar ingen"

Enligt USA:s utrikesdepartement visar talet att Ryssland tydligt bryter mot ingångna internationella konventioner. Den ryska regeringen tillbakavisar kategoriskt alla sådana påståenden, meddelar Putins talesperson.

- Ryssland kommer inte att attackera någon, och de här vapnen utgör ingen fara för någon som inte har planer på att anfalla vårt land, säger Dmitrij Peskov.

Han tillägger att Ryssland inte kommer att tillåta sig att dras in i någon kapprustning.

Nato fördömer hotfullt tal

Nato fördömer talet som man ser som ett hot från Putins sida. Försvarsalliansen kommer att stå kvar vid sin strategi – dialog kombinerad med militär avskräckning och försvar, och vill inte ha något nytt kallt krig.

- Ryska uttalanden som är avsedda att hota (Nato-) allierade, är oacceptabla och kontraproduktiva, säger Natos Oana Lungescu.

Nyligen meddelade USA att man kommer att utöka sin kärnvapenkapacitet med fler atomvapen med mindre sprängkraft, för att avskräcka Ryssland. Ryska utrikesdepartementet kallade då beslutet för konfrontativt, antiryskt och aggressivt.