Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De fyra ledarna antog ett gemensamt uttalande under lördagens högnivåmöte om Syrien i Istanbul. Från vänster Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Krav på permanent vapenvila efter toppmöte

Ledarna för Turkiet, Ryssland, Frankrike och Tyskland kräver i ett gemensamt uttalande att den sköra vapenvilan i Syrien permanentas.

De fyra träffades på lördagen i Istanbul på ett högnivåmöte med syftet att försöka nå en politisk lösning på det förödande syriska inbördeskriget som skördat minst 360 000 människors liv sedan det bröt ut 2011.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron underströk efteråt "vikten av en permanent vapenvila" samtidigt som man betonade "att kampen mot terrorismen måste fortsätta".

Erdogan fick under en gemensam presskonferens en fråga om vad han anser ska hända med den syriske presidenten Bashar al-Assad i framtiden.

- Det är syrierna inom och utom Syrien som ska bestämma president Bashar al-Assads öde, svarade den turkiske presidenten.

Ryssland, som stöder Bashar al-Assads regim, och Turkiet, som stöder rebellerna, har tidigare bland annat diskuterat Syrien med Iran. Men lördagens toppmöte blev det första att sammanföra de turkiska och ryska ledarna med två av västvärldens mäktigaste politiker.