Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Arkivbild. Bild: Jane Barlow/AP/TT
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Arkivbild. Bild: Jane Barlow/AP/TT

Krav på ny folkomröstning i Skottland

Efter det brittiska valet är det fullt rimligt att hålla en ny folkomröstning om självständighet för Skottland, anser den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon.
Nej, säger den brittiska regeringen på nytt.

Alla alternativ kan övervägas om Storbritanniens regering försöker stoppa det skotska regionstyret från att hålla folkomröstning om självständighet, säger Sturgeon, som leder det skotska separatistpartiet SNP.

SNP – som motsätter sig det nu nära förestående brexit – vann 48 av Skottlands 59 platser i parlamentet i London i valet förra veckan. Nicola Sturgeon tolkar det starka valresultatet som ett stort stöd för hennes linje att hålla en sådan folkomröstning. Det är "odiskutabelt", säger hon.

Ser tydligt resultat

– Skottland gjorde klart förra veckan att det inte vill ha en Tory-regering ledd av Boris Johnson som tar oss ut ur den Europeiska unionen. Det är den verklighet vi står inför om vi inte har möjlighet att överväga alternativet självständighet, säger hon i ett tal.

– Jag får ofta frågan "Vad kommer du att göra om Boris Johnson säger nej?". Som jag har sagt förut kommer jag att överväga alla rimliga alternativ för att säkra Skottlands rätt till självbestämmande, säger hon i ett tal.

Skottland röstade nej till självständighet vid en folkomröstning 2014, i en folkomröstning som beskrevs som ett "once in a generation"-tillfälle – ett enda tillfälle att avgöra frågan för lång tid framöver. 55 procent av de röstande sade då nej.

"En distraktion"

Storbritanniens konservativa regering vidhåller att lagd röst ligger.

"En andra självständighetsomröstning nästa år vore en ogynnsam distraktion", lyder ett kort tillägg till regeringens politiska dagordning, som offentliggjordes vid parlamentets öppningsceremoni på onsdagen.

"Det skulle underminera det avgörande resultatet i omröstningen 2014 och löftet som gavs till det skotska folket om att det var en 'once in a generation'-omröstning."

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns felaktigheter om vad valet/folkomröstningen 2014 gällde.