Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hundratals människor köade under gårdagen utanför valmyndigheten, med krav på att folkomröstningen ska ogiltigförklaras.

Krav på att ogiltigförklara valet avvisas

Den turkiska regeringen anklagar valobservatörer från OSSE för att medvetet ha uppgett flera felaktigheter i sin rapport om den turkiska folkomröstningen om en ny grundlag. Landets högsta valmyndighet avvisar oppositionens krav på att omröstningen ogiltigförklaras.

- OSSE-rapporten har ingen trovärdighet, eftersom deras slutsatser saknar objektivitet och är extremt partiska, säger utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, enligt Reuters.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådets parlamentariska församling (PACE) konstaterade i en rapport att ojämlika förutsättningar rådde under folkomröstningen och att valet inte levde upp till europeisk standard.

"Orättvis"

- Den här folkomröstningen kommer för alltid att förbli kontroversiell. Man kan inte bygga en förändring i det politiska systemet på en så kontroversiell och orättvis folkomröstning, säger Mithat Sancar, vice ordförande för det prokurdiska partiet HDP.

Partiets båda ordinarie ledare sitter fängslade, anklagade mot sitt nekande för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Valet genomfördes även under rådande undantagstillstånd, vilket tillsammans med andra oegentligheter gjorde att möjligheterna till ett fritt och rättvist val underminerades, anser HDP.

Partiet kräver – liksom det största oppositionspartiet CHP – att valresultatet ska ogiltigförklaras, efter uppgifter om oegentligheter. Partierna kritiserar bland annat valmyndighetens beslut att godkänna röstsedlar utan officiell stämpel, ett beslut som enligt landets advokatsamfund bryter mot lagen och kan ha påverkat utgången av valet. Även EU har uppmanat Turkiet att undersöka uppgifterna om valfusk.

Ska granska

Men på onsdagen beslutade den högsta turkiska valmyndigheten YSK att avvisa kravet på att ogiltigförklara resultatet. Tio ledamöter röstade mot och en ledamot röstade för oppositionens krav, rapporterar det privata turkiska tv-bolaget NTV.

YSK granskade under dagen klagomål om oegentligheter under folkomröstningen.

Ja-sidan vann omröstningen med drygt 51 procent av rösterna. Förändringarna av grundlagen kommer att ge presidentämbetet kraftigt utökad makt.

President Recep Tayyip Erdogan och företrädare för regeringen har kategoriskt avfärdat alla anklagelser om oegentligheter.