Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kraftiga explosioner på stort oljeraffinaderi i Indonesien

Fem personer har skadats och hundratals har evakuerats efter en stor brand, med kraftiga explosioner, på ett oljeraffinaderi i Indonesien.

En stor brand bröt ut på ett indonesiskt oljeraffinaderi strax efter midnatt natten mot måndagen lokal tid. Raffinaderiet tillhör det statliga oljebolaget Pertamina, uppger Reuters, och är ett av bolagets största.

Efter explosionen uppges fem personer få vård på sjukhus med brännskador och omkring 950 personer, boende i närheten av raffinaderiet, har evakuerats från sina hem.

Oväder med blixtar

Oljeraffinaderiet ligger i provinsen Jawa Barat på västra Java. Ett oväder kan ha bidragit till branden och explosionerna.

”Orsaken till branden är okänd, men i samband med händelsen var det kraftigt regn och blixtar”, skriver Pertamina i ett uttalande enligt Reuters.

Brand och kraftig rökutveckling

Bilder samt klipp som sprids från platsen visar hur branden lyste upp natthimlen från långt håll. Explosioner kan också höras.

– Vi kände först en stark doft av bränsle, så stark att det gjorde ont i min näsa, samtidigt som vi hörde blixtnedslag. Plötsligt var himlen orange, säger ett vittne till indonesiska Metro TV.

Branden fortsätter även under måndagen, med kraftig rökutveckling som följd. Oljebolaget uppger att branden kunnat avgränsas till raffinaderiets lager, skriver Reuters.

Den exakta orsaken till branden ska nu utredas av polisen på västra Java.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.