Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kraftig jordbävning utanför Grekland och Turkiet

Dödssiffran stiger efter den kraftiga jordbävningen i Egeiska havet på fredagen. Skalvet var så kraftigt att byggnader i både Turkiet och Grekland kollapsade. Minst 26 personer uppges ha dött och över 700 skadats.

Dödssiffran stiger efter det kraftiga skalvet i Egeiska havet på fredagen. Hittills har 26 människor hittats döda, men myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Jordbävningen inträffade strax innan klockan ett på fredagen cirka två mil norr om östra Samos i Grekland, och enligt Independent ska skalvet ha känts i huvudstaden Aten.

Enligt tidningen ska skalvet även ha känts i Istanbul, och ska ha mätt 7,0 på Richterskalan enligt USA:s geologiska institut.

Turkiets katastrof- och nödlägesmyndighet meddelade att jordbävningen ska ha ägt rum i Egeiska havet på drygt 16 kilometers djup.

Skalvet uppges också ha utlöst en mindre tsunami i området. En varning för höga vågor är utfärdad, och invånarna på Samos uppmanas hålla sig borta från kustområdena, skriver TT.

Bilder och videos som cirkulerar på sociala medier visar både kraftigt översvämmade gator i Grekland och Turkiet samt rasmassor.

En av de värst drabbade städerna är turkiska Izmir med tre miljoner invånare. Stadens borgmästare Tunc Soyer säger till CNN Turk att 20 byggnader har kollapsat.

Regionens guvernör uppgav att man under fredagen hade lyckats dra fram 70 personer ur rasmassorna, men det är inte känt hur många som fortfarande saknas.

Åtta döda – 257 skadade

Under fredagseftermiddagen meddelade turkiska myndigheter att sex personer dött och att 257 personer skadats i Izmir till följd av jordbävningen.

Den turkiska staden Izmit drabbades av en kraftig jordbävning 1999, som dödade omkring 17 000 människor.

Provinsens guvernör Selim Köşger säger att omkring 70 personer har räddats ur rasmassorna i staden Izmir under fredagseftermiddagen.

BBC rapporterar att det även inkommit uppgifter om att skalvet ska ha känts på den grekiska ön Kreta.

Biträdande borgmästare i östra Samos, Michalis Misos, berättade för den grekiska kanalen ANT1 att jordbävningen var mycket stark och varade dubbelt så länge som den stora jordbävningen i Aten 1999.

Jordbävningen i Aten skedde i september 1999, och varade i drygt 15 sekunder. 143 personer dog i jordbävningen.

Under fredagskvällen kom också uppgifter om att två skolbarn ska ha dött på Samos efter jordbävningen, enligt lokala medier.

– Folk har panik, säger Samos vice borgmästare George Dionysiou enligt Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.