Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Petros Giannakouris
Bild: Petros Giannakouris

Kraftig jordbävning i Aten

En jordbävning har drabbat den grekiska huvudstaden Aten. Skalvet har fått människor att fly ut på gatorna.
– Skalvet var väldigt kraftigt och pågick i några sekunder, jag blev rädd, säger Dimitra Iliopouluo.

Det var vid lunchtid på fredagen som en kraftig jordbävning drabbade Aten. Enligt Independent ska jordbävningen ha uppmätt 5,1 på Richterskalan och fått människor att fly ut på gatan.

Enligt vittnen ska jordbävningen har varit kraftig, men bara pågått under en kortare stund. Det är fortfarande oklart om skalvet lett till några allvarligare skador, men telekommunikationerna i staden ska ha slagits ut, skriver TT.

Dimitra Illiopouluo bor i centrala Aten. Strax efter lunch började saker ramla ner från hennes översta bokhyllor.

– Jag bor på den sjätte våningen i ett bostadshus. Skalvet var väldigt kraftigt och pågick i några sekunder. Jag blev rädd och lämnade huset, nu är jag på parkeringsplatsen, säger Dimitra Iliopoulou till GP.

Hon bekräftar också att kommunikationen delvis slagits ut i staden.

– Kommunikationerna är dåliga, vilket har gjort människor mest rädda. Kommer det komma ett till skalv, och var ska vi ta vägen? Direkt efter skalvet var det svårt att komma fram när man ringde, förmodligen eftersom alla skulle ringa samtidigt och prata med sina närstående.

Skalv i Aten dödade 143 personer år 1999

År 1999 skedde ett skalv i Aten som uppmättes till 6.0 på Richterskalan. Den gången medförde jordbävningen att över 100 byggnader kollapsade och 143 människor dog. Dimitra Iliopoulou var i Aten vid den tidpunkten också, för tjugo år sedan.

– Ja, jag var där. Det var värre då, den var ännu kraftigare, säger hon.

Det är fortfarande oklart om fler skalv är att vänta.

– Jag vet inte just nu. Jag väntar på nyheterna för få veta om det här var det kraftigaste skalvet, eller om det kommer ett ännu kraftigare. Om det inte kommer något mer kraftigt skalv kan jag återvända hem, säger Dimitra Iliopoulou.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.