Kraftig explosion i Oslos centrum

ANNONS
|

På bilder i norska medier syns en regeringsbyggnad med så gott som alla fönster utblåsta. Minst åtta personer ska ha skadats. Mycket talar för att den norska huvudstaden utsatts för ett terrorattentat.

Enligt Reuters korrespondent var bombens mittpunkt mellan Stoltenbergs kontorsbyggnad och oljedepartementet. Båda byggnaderna har fått omfattande skador. Explosionen inträffade runt klockan 15.20, enligt tidningen Verdens Gang.

Ögonvittnen säger till nyhetsbyårån NTB att det verkar som om explosionen kom från en bil. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån NTB så befinner sig statsminister Jens Stoltenberg i säkerhet.

Det har inkommit flera obekräftade anmälningar om att det också inträffat en våldsam explosion i Stortingsta, skriver nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

-Det brinner i byggnaden bakom statsministerns kontor. De flesta fönstren är krossade och gatan är full av byggnadsdelar, säger TV2:s reporter Eivind Fondenes som är på plats.

Ambulanspersonal behandlar flera personer utanför regeringsbyggnaden. Det tog fem till tio minuter innan den första ambulansen kunde komma fram. Inledningsvis var det omöjligt att komma fram till regeringskvarteren där rök vällde ut ur de urblåsta fönstren.

Flera byggnader i centrum skakades av tryckvågen.

I tv-kanalen NRK:s direktsändning talade terrorexperten Tore Björgo om att allt tyder på att Oslo drabbats av ett terrordåd mot norska myndigheter.

-Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.

TV-bilderna visade ett stort vitt rökmoln som hänger över stadens centrum.

Total förödelse råder på explosionsplatsen, visade NRK:s kameraman som lyckats ta sig innanför avspärrningarna.. En utbränd bil syntes ligga på sidan bland all bråte och krossat glas.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center ett stenkast från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

-Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga. -Jag ser hörnet av regeringsbyggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade.

ANNONS

Vägen till regeringsbyggnaden är avspärrad, säger Liliana Alexandersson som också berättar att en kollega har skadats i huvudet.

-Det är en jätteobehaglig känsla. Det känns som att jag har haft änglavakt, säger hon. -Folk håller handen framför munnen och är i chocktillstånd, säger Elle Nikishkova på telefon till TT.

Hon såg på film i sin lägenhet flera kilometer från Oslo centrum - men kände hur hela bostaden skakade. Nu befinner hon sig några kvarter från platsen där explosionen inträffade.

-Även här är rutorna sönderkrossade. Det är helt sjukt, jag kan inte förstå vad som hänt. Det går massor med rykten och folk ringer så mycket att telenäten blivit överbelastade flera gånger, säger hon.

Ida Lindqvist arbetar som sjuksköterska i Oslo. Hon hade precis mött sin bror på Oslo Centralstation när hon hörde en kraftig smäll.

-Det är poliser och ambulanser överallt. Jag har aldrig hört så mycket sirener. Bredvid mig står en gammal kvinna och gråter. Det är gråtande människor överallt, säger hon till TT på telefon.

Tidningen Verdens Gang uppger att explosionen orsakat hål i byggnaden in till statsminister Jens Stoltenbergs kontor.

Tidningen VG:s hus, som ligger mitt emot regeringsbyggnaden, hör också till dem som drabbats. VG-journalisten Jarle Brenna berättar om många skadade människor.

ANNONS

-En mängd chockade människor gick runt och hade svårt att förstå vad som hänt, säger Brenna.

I markplanet kan man se rakt igenom en av regeringsbyggnaderna.

Enligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden i Oslo och ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

-De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT. -Det här ligger väldigt centralt så det kan säkert ha varit svenskar som råkat gå förbi där när det smällt.

En kollega till Olof Hultgren som var hemma ringde in och berättade att det hördes två explosioner. Om det verkligen var så eller om det handlar om någon ekoeffekt är oklart.

Polisen i Stockholm har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.

-Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

Anders Bredfell, presschef på Arlanda, vill inte säga om man har vidtagit några säkerhetsåtgärder efter explosionen i Oslo.

-Vi kommenterar aldrig sådant, men det är i alla fall ingenting som kommer att märkas för resenärerna. Tyvärr kan jag inte säga mer än så, säger han till TT.

ANNONS

Säkerhetspolisen (Säpo) är försiktig med att kommentera händelsen i Oslo.

-Vi följer det som hänt noga. Jag vet inte vilka åtgärder som kommer att tas, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säpo.

En person har bekräftats död i den kraftiga explosionen i centrala Oslo, uppger norska radion NRK.

ANNONS