Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kraftig ökning av efterfrågan på pepparsprej

Före nyår såldes 1-2 flaskor pepparsprej om dagen i en friluftsbutik i Köln. Nu är det närmare 15-20. De flesta kunderna är kvinnor.

Efterfrågan på pepparsprej har ökat kraftigt i Köln efter nyår. Köparna är främst kvinnor i åldrarna 15-70 år. Även överfallslarm har gått åt och är för tillfället slutsålda.

Ett äldre par tar med sig en förpackning med en tysktillverkad pepparsprejflaska till kassan. Kort därefter följer en yngre kvinna deras exempel. Hon heter Stefanie Unruh och arbetar som controller på Bank of Köln. Till skillnad från det äldre paret så tar hon med sig två förpackningar, en till sig själv och en till sin kompis. Tanken är att de ska ha dem med sig ute på stan men framför allt under karnevalens stora festdag för kvinnor som inträffar den fjärde februari. Likt många andra i Tyskland så ser Stefanie Unruh polisens insats under nyårsaftonen som ett misslyckande. Hon känner sig inte säker längre.

– Det är fruktansvärt. Det är inte en god känsla för jag har inte känt att jag behövt pepparsprej förut. Men jag vill fortfarande kunna gå ut. Jag måste kunna göra det, säger Stefanie Unruh.

Bland sina kvinnliga vänner är hon inte ensam om att bära med sig pepparsprej.

– Cirka 20 av mina vänner har också köpt pepparsprej.

Några kilometer bort ligger en jaktbutik och platsen där pepparspray brukar stå gapar hyllan tom. I en annan friluftsaffär har man valt att ställa fram sprejen i skyltfönstret. Det är inte bara i Köln som försäljningen har ökat. Enligt Thomas Hoernecke, VD för det tyska tillverkningsföretaget, har efterfrågan stigit rejält i hela landet.

– Vi ser en kraftig ökning sedan nyår, ungefär 500 procent, säger Thomas Hoernecke.

På en lokal pub i Köln bland surkål, wurst och tysk fatöl vandrar en utsmyckad parad in i restaurangen och gör ett pampigt uppträdande för middagsgästerna. Karnevalen som pågått sedan november har bara några dagar kvar till de riktigt stora festerna i februari men hittills är det få festglada ungdomar ute. Enligt Stefanie Unruh är det många som väljer att inte gå ut på grund av det som hände på nyår.

– I år är det många som valt att inte gå ut under karnevalen, de firar hemma istället.

Även om Stefanie Unruh är en bland många tyska kvinnor som numera vistas utomhus beväpnad med pepparsprej, så är det för henne fortfarande självklart att Tyskland ska fortsätta att hjälpa immigranter.

– Jag tycker att vi måste hjälpa flyktingar, speciellt barnfamiljer, men de som attackerade tjejer borde få lämna landet, säger Stefanie Unruh.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.