Norges biträdande hälsodirektör Espen Nakstad är oroad över smittoutvecklingen i landet. Arkivbild.
Norges biträdande hälsodirektör Espen Nakstad är oroad över smittoutvecklingen i landet. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB/TT

Kraftig ökning av coronasmittade i Norge

Norska myndigheter fruktar en fjärde coronavåg före skolstarten. På en vecka har smittan ökat med 53 procent.

ANNONS

I förra veckan rapporterades 2 187 smittade i Norge – jämfört med 1 428 veckan dessförinnan, visar en sammanställning från den norska nyhetsbyrån NTB.

Norges biträdande hälsodirektör Espen Nakstad är oroad över utvecklingen.

"Det mest bekymmersamma med att väldigt många kommuner har en stigande smittotrend är att man inte ska klara av att slå ner utbrotten innan skolstart", skriver han i ett sms till NTB.

Lyckas inte utbrottet stävjas kan Norge gå in i en fjärde smittovåg innan landet är i mål med sitt vaccinationsprogram, uppger Nakstad.

"Det kan i så fall innebära en kraftig ökning av smitta bland ovaccinerade och en ökning av allvarliga sjukdomsfall och sjukhusinläggningar", skriver han vidare.

ANNONS

Den kraftiga ökningen av antalet smittade kommer sig av att den smittsamma deltavarianten av viruset fått fäste i Norge, enligt norska Folkehelseinstituttet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS